Uppgifter: Lööf får nobben av Löfven

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 22 Nov 2018 2018-11-22
E-post 694

STOCKHOLM Centerpartiets partiledare Annie Lööf har misslyckats med sitt sonderingsuppdrag. Det uppger flera källor till Expressen och Sveriges Radio.

I en vecka har Annie Lööf sonderat och på torsdagsförmiddagen träffar hon talman Andreas Norlén för en avrapportering. Det har inte gått så bra, enligt uppgifter i Expressen och Sveriges Radio.

Lööfs förstahandsalternativ till regering, med Alliansen ihop med MP och S som stödparti, ser inte ut att ha fått något som helst gehör från andra sidan blockgränsen.

– Socialdemokraterna har två övergripande mål. Det ena är förstås att fortsätta regera och det andra är att bryta den skadliga blockpolitiken. Att släppa fram alliansen tillsammans med MP skulle innebära att båda målen missades. Det kommer aldrig att hända, säger en källa till Expressen.

På onsdagen uppges Lööf ha träffat MP:s två språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin samt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven en sista gång.

Löfvens krav att få vara statsminister står kvar. Som partiledare för det största partiet ses det som ett naturligt krav om S ingår i något samarbete.

Annie Lööf har möjlighet att begära en veckas förlängning på sitt sonderingsuppdrag. Talman Andreas Norlén ger förlängningen om han anser att det finns förutsättningar. Men Sveriges Radio skriver att det från KD och M kommit uppgifter om att Lööf förbereder att kasta in handduken.

Under sin sonderingsvecka har inte Lööf kallat till något gemensamt möte med de fyra allianspartiernas partiledare. Något som Ulf Kristersson gjorde och som nu enligt Expressen gör att Lööf internt inom Alliansen ifrågasätts.

Lööf ska bara ha haft ett möte med Ulf Kristersson respektive Ebba Busch Thor under veckan.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Läs även: Genusroboten på Svenska Dagbladet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag