Uppsala: Elever med coronasjuk anhörig ska ändå gå till skolan

Foto: Nenad Stojkovic CC BY 2.0
  • Tisdag 17 mar 2020 2020-03-17
E-post 1809

UPPSALA I Uppsala uppmanas barn att gå till skolan – även om deras anhöriga har smittats av corona. Från regionens sida hänvisar man till Folkhälsomyndigheten.

På måndagen skickade Uppsala kommun ut ny information till föräldrar som har barn i kommunens grundskolor.

”Elev som har en coronasmittad anhörig i familjen, även bekräftade fall, räknas som friska till dess att de har symptom. De ska alltså vara i skolan som vanligt”, skriver man i mejlet.

När Nyheter Idag ringar upp grundskolechefen Christina Stenhammar hänvisar hon till smittskyddsenheten på Region Uppsala, som uppges stå bakom rekommendationen.

När vi ringer upp Bodil Ardung, enhetschef på smittskyddsenheten, hänvisar hon i sin tur till Folkhälsomyndigheten.

– Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi följer ju dem i hela länet. Den skrivelse som gick ut i går från kommunen var ju lite tokigt skriven, men det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon.

Ni ser ingen anledning att ifrågasätta det i det här fallet, att ta det säkra före det osäkra?

– Vi har inte tagit den diskussionen än för att det förändras ju hela tiden, hur man ska försöka stoppa smittspridningen på bästa sätt eller förhindra att alla blir sjuka samtidigt. Så just nu har vi inte någon annan rekommendation än den som Folkhälsomyndigheten har.

– Det kan hända att det ändras under dagen, det kan jag inte svara på nu. Det händer så mycket hela tiden så det är så svårt att… Det som gäller nu kan vara annorlunda i eftermiddag. Det är det som är problemet för oss alla, säger Bodil Ardung.

Enligt Folkhälsomyndigheten visar tidigare studier och erfarenhet att corona inte smittar under inkubationstiden utan först i samband med insjuknandet. Man anser att barn som är friska ska gå till skolan som vanligt.

En rad svenska forskare har ifrågasatt att coronaviruset inte smittar under tiden som det inte finns sjukdomssymtom. I Läkartidningen har de skrivit en debattartikel där de menar att det finns tecken på att coronaviruset sprids även innan symtom visar sig.

”Dessutom indikerar sjukdomsbilden presymtomatiska överföringsmönster”, skriver forskarna.

På en presskonferens på tisdagsmorgonen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att gymnasiekolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor högskolor och universitet rekommenderas att hålla stängt – något som senare kan komma att gälla även för- och grundskolor.

Läs även: Tegnell: Därför gör vi inte som Sydkorea

Läs även: Britterna byter kurs efter nya uppgifter om en kvarts miljon döda

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag