Uppsala moské om anklagelserna – ”Det är löjligt hela grejen”

Det var allvarliga anklagelser i debattartikeln hos SVT Opinion. Foto: Faksimil SVT.se
  • Måndag 24 nov 2014 2014-11-24
E-post

UPPSALA Nu bemöter Uppsala moské de anklagelser som Cherin Awad med flera riktar mot styrelsen. – De tjejerna som skrev debattartikeln var i moskén så sent som igår, varför kommer de till moskén om de upplever hot?, säger styrelsens kassör Sayed Osman till Nyheter Idag.

Tidigare under dagen uppmärksammade Nyheter Idag det märkliga bråket mellan Cherin Awad och styrelsen i Uppsala moské. Under eftermiddagen fick Nyheter Idag tag i styrelsens kassör Sayed Osman som berättar att han är helt oförstående till den kritik som Awad med flera för fram i en debattartikel hos SVT.

– Det är löjligt hela grejen. Om jag skulle hämta 500 tjejer som brukar komma till moskén så skulle de inte hålla med Awad, säger Osman till Nyheter Idag.

Men de påstår i debattartikeln att det förekommer hot?

– Det är får stå för dem. Det förekommer inga hot eller kränkningar hos oss eller några trakasserier för den delen.

När vi pratar i telefonen med Osman tar vi upp de exempel som debattörerna kritiserar moskén över. Vi kommer in på ämnet feminism och kvinnors rätt i en moské, men till skillnad mot det som framförs i debattartikeln menar Osman att både han och moskén ser positivt på jämställdhet.

– Både min fru och döttrar kallar sig feminister.

– Vi förstår inte vad det är de vill egentligen. De tjejerna som skrev debattartikeln var i moskén så sent som igår, varför kommer de till moskén om de upplever hot?

Men gör ni inte skillnad på tjejer och killar i moskén?

– Tjejer får lov att sitta var som helst i moskén, vi gör inte skillnad på folk. Du behöver inte ens vara muslim för att besöka moskén, alla är välkomna.

Osman poängterar flera gånger att han är oförstående till den debattartikel som SVT publicerar. Kanske är tjejerna bara ute efter uppmärksamhet, resonerar han. Oavsett vilket tycker han det är ett märkligt sätt att ta upp frågan istället för att prata direkt med honom eller någon annan i styrelsen.

– Det är inte bra att man smutsar ner anseendet om moskén. De kan prata med oss direkt om de vill något.

Vad gäller hoten är Osman skeptisk till om de verkligen ägt rum. Men om det ändå skulle vara så att hot har framförts mot debattörerna, tycker han att tjejerna borde vända sig till polisen istället för att skriva en debattartikel och anklaga moskén för att inte behandla tjejer och kvinnor rättvist.

– Om det är sant att de fått hot mot sig från någon i moskén, varför polisanmäler de inte saken? Det är olagligt att hota folk, avslutar Osman i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag