Usla siffror för Socialdemokraterna i Göteborg

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 18 apr 2018 2018-04-18
E-post 2338

GÖTEBORG Enligt en lokal opinionsmätning skulle 15,4 procent rösta på Socialdemokraterna i Göteborg om det var val idag.
– Det är väldigt låga värden, men vi har dubbelkollat dem, säger Sifos opinionschef.

Det är Göteborgs-Posten som tillsammans med Sifo har gjort undersökningen där Socialdemokraterna får 15,4 procent. Det kan jämföras med att partiet fick 22,4 procent av rösterna i senaste valet.

– Det är på valdagen som vi vet valresultatet och det är långt till september. Det är klart att vi tittar på opinionsundersökningar, så även denna. Man ska titta på det, men inte styras av det, det är viktigt. Det är alltid roligare att läsa goda undersökningar än dåliga. Men det är först på valdagen som vi ser resultatet, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, till Expressen.

Om Socialdemokraterna i Göteborg faktiskt får 15,4 procent i det kommande valet skulle det vara det sämsta resultatet sedan allmän rösträtt infördes.

– Det är anmärkningsvärt. Man frågar sig, är det verkligen så här? Det är väldigt låga värden, men vi har dubbelkollat dem, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Göteborgs-Posten.

Nytt parti får stort stöd

Störst i mätningen blir Moderaterna med 19,7 procent. På tredje plats med 13,9 procent kommer Demokraterna – ett nytt parti som alltså får nästan lika mycket stöd som Socialdemokraterna.

Ledarsidorna.se menar Johan Westerholm att Socialdemokraterna inte längre klarar av att möta de verkliga problemen i samhället:

”Idag är berättelsen det centrala inom socialdemokraterna. En bra berättelse kan bana vägen för en lysande karriär. En kultur har skapats där målet med samhällsbygget, berättelsen och verkligheten inte hänger ihop men samtidigt blandas ihop. Vad som är berättelse och vad som är en saklig framställan klarar inte längre partiledningen att hålla isär. Istället för en berättelse om framtiden har den postmoderna kulturen och de hårt drillade medarbetarna börjat skriva en berättelse om hur de tror världen ser ut.”

Han fortsätter:

”Socialdemokratiska ideal kommer dock alltid finnas. Men kanske blir de utan hemvist i några decennier om Löfven inte lyckas bryta sig loss från postmodernismen och knytblusaktivisterna. Och ersätta dagens rådgivare med något som i varje fall liknar statsmän när de har en bra dag.”

Läs även: Soraya Post (Fi) förlorar sin kiosk – menar att hon blir diskriminerad

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag