Ut med dem – M vill slänga ut ej dömda kriminella invandrare

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 sep 2020 2020-09-17
E-post 1907

SVERIGE Ut med utländska gängmedlemmar – även om de inte har dömts för något brott. Det vill Moderaterna som liknar de kriminella gängen vid inhemska terrorister.

På torsdagen presenterade Moderaterna tio ”mönsterbrytande” förslag för att stoppa gängkriminaliteten.

”Det här är ett större hot mot Sverige än vad någon nu aktiv svensk politiker har varit med om. För brottsligheten är systemhotande. Gängen är som Sveriges inhemska terrorister. De måste mötas med vår demokratis fulla kraft”, skriver partiet på sin sajt.

Det av förslagen som har fått mest uppmärksamhet i medierna grundar sig i att alltför få kriminella utlänningar utvisas från Sverige – trots att de döms för allvarliga brott.

Nyheter Idag har tidigare berättat om en man som dömts för över hundra grova barnvåldtäkter, men som ändå får stanna i Sverige då hans anknytning anses stark.

Läs mer: Slipper utvisning efter över hundra barnvåldtäkter – HD nekar prövning

”De låga sifforna beror bland annat på att alltför stor hänsyn tas till personens anknytning till Sverige när frågan om utvisning bedöms. Detta vill Moderaterna ändra på. Den tydliga utgångspunkten måste vara att den som inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisas från Sverige. Det gäller inte minst brott som begås inom ramen för gängkriminalitet”, skriver partiet.

Men Moderaterna vill även utvisa kriminella invandrare som inte dömts för något brott.

”Utländska medborgare som är aktiva i grovt kriminella gäng utgör ett allvarligt hot mot säkerheten i det svenska samhället. Moderaterna vill därför överväga att införa en möjlighet att utvisa utländska medborgare som kan befaras begå eller medverka till grovt organiserad brottslighet – oavsett om de dömts för brott eller inte. En sådan utvisning bör endast ske om den utländska medborgaren bedöms utgöra ett kvalificerat säkerhetshot – lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) bör tjäna som förebild.”

Partiledaren Ulf Kristersson förklarar för Expressen:

– Sådan lagstiftning finns redan i dag när det gäller terroristbrott och spioneri, så det är inget nytt. Vi menar bara att samma synsätt bör tillämpas också på utländska medborgare som ingår i grovt kriminella nätverk och se till att de kan tvingas lämna landet även innan de har begått ett allvarligt brott.

Läs även: ”Sverige håller på att bli ett av Europas farligaste länder”

Läs även: Kommunens drag – ger gymnasieafghaner fast jobb så de slipper åka hem

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag