Utbildningsministern kallar Ibn Rushd till möte

Bild: Henrik Ishihara/CC BY-SA 4.0/Pressbild Inb Rushd
  • Tisdag 12 dec 2023 2023-12-12
E-post 0

Utbildningsminister Mats Persson (L) kallar till sig studieförbundet Ibn Rushd för ett möte med anledning en ny granskning från Folkbildningsrådet, som visar att Ibn Rushd undervisat barn i sjuårsåldern om att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd och om antisemitiska konspirationsteorier.

– Vi vidtar ju en rad olika åtgärder för att komma åt fusk och felaktiga värderingar bland studieförbunden och att nu myndigheter har hittat detta är naturligtvis viktigt för vi ska kunna känna oss trygga i att våra skattepengar används på ett rimligt sätt, säger Mats Persson (L) till TV4 Nyheterna.

Enligt Folkbildningsrådets granskning har det kritiserade studiematerialet från Ibn Rushd, som ska ha varit utformade på så vis att texten kan tolkas som vägledande, instruerande och vägvisande, använts vid 53 tillfällen.

– Det vi kan se i granskningen är att materialet har förekommit i verksamheten, det finns upptaget på så kallade arbetsplaner, säger Linda Stridsberg, chefsjurist på Folkbildningsrådet till TV4 Nyheterna.

– Men Ibn Rushd har inte kunnat visa hur det här materialet har använts, om det har använts och på vilket sätt det har använts, och det är det vi klandrar dem för, fortsätter hon.

Ibn Rushd tvingas betala tillbaka 146 900 kronor, av de sammanlagt omkring 29 miljoner kronor som föreningen fick i bidrag under 2022, och ska senast den 10 januari 2024 redovisa en åtgärdsplan med syfte att säkerställa att liknande brister inte ska återupprepas.

”Vi är positiva till att Folkbildningsrådet landar i samma bedömning som vi när det gäller val av studiematerial. För oss är det viktigt att vilket studiematerial som helst ska kunna användas i en studiecirkel så länge folkbildningens principer tillämpas: kritiska förhållningssätt, mötet mellan olika perspektiv och människor, egen reflektion och en demokratisk grundsyn. Ingenting i vår interna granskning har visat på några sådana brister. Men tyvärr har allvarliga brister i dokumentationen framkommit i det löpande kvalitétsarbetet. Det innebär tyvärr att vi i dessa arrangemang inte tydligt kan belägga att vi levt upp till demokrativillkoren”, säger Anna Waara, förbundschef på studieförbundet Ibn Rushd, i ett pressmeddelande.

Läs även: Ibn Rushd undervisade om barnaga och Sharia tvingas betala tillbaka bidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag