Uteblivet maktskifte i Köping när KD gör upp med S

Lars-Axel Nordell (KD) och Maria Liljedahl (SD). Bild: SVT
  • Tisdag 8 nov 2022 2022-11-08
E-post 57

I Köping var ett maktskifte tänkt att äga rum efter valet med en koalition bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna samt lokalpartiet Vanligt Folk. Det nya tilltänkta styret gick under parollen ”Nystart Köping”. Men nu spricker koalitionen efter att Kristdemokraterna gjort upp med Socialdemokraterna.
– Det är ett svek, säger Maria Liljedahl, ordförande för SD i Köping, till SVT.

Kristdemokraterna menar att man hade som ambition att få till ett maktskifte med Nystart Köping. Men att ledningen under Maria Liljedahl inte lyckats få koalitionen att enas.

– Sverigedemokraterna skulle leda det här med Maria Liljedahl. Hon har inte lyckats hålla samman gruppen, säger Lars-Axel Nordell, ordförande för KD i Köping, till P4 Västmanland.

Enligt Nordell var det uteblivna uppdrag och dålig utdelning i förhandlingarna vad gäller bland annat rådsposter som ledde till att man lämnade koalitionen.

– Vi hade fått väldigt dålig utdelning, säger han.

I den nya koalitionen med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet får KD dessutom ett speciellt ansvar för näringspolitiska frågor, något man inte hade fått under SD:s ledning.

– Det har vi fått besked om ifrån Maria Liljedahl att det blir inte tal om det.

Maria Liljedahl har tidigare uttryckt sin besvikelse över Kristdemokraternas besked i en intervju med SVT.

– Det är inte bara ett svek mot handslaget som vi tog utan även ett svek mot deras väljare, säger hon.

Det tilltänkta maktskiftet med Nystart Köping har tidigare kallats för historiskt. Detta då det skulle ha varit första gången i Köpings historia sedan demokratins införskaffande som Socialdemokraterna inte ingår i den styrande majoriteten.

Men efter KD:s avhopp fortsätter nu alltså S-hegemonin i staden.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Efter M-sveket: Stor demonstration för gamla styret i Sölvesborg

Läs även: Anki, 53, lämnade bajstårta till politikerna: ”Skit ska skit ha”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag