Utlänning döms för koranupplopp – får ett halvårs fängelse

Den nu dömde kastar sten mot polis. Bild ur förundersökningen.
  • Fredag 27 maj 2022 2022-05-27
E-post 774

STOCKHOLM En 34-årig man som är medborgare i Tadjikistan döms av Solna tingsrätt till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under påskhelgens koranupplopp i Rinkeby.

Enligt tingsrättens dom har mannen kastat stenar mot polisen, samt gett stenar till andra personer för att de ska kasta dem mot poliser och polisfordon.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att mannen deltog i upploppet som gärningsman, men att han varit anstiftare eller anförare av folksamlingen har inte kunnat bevisas.

Mannen döms även för försök till våld mot tjänsteman då han kastat en sten mot en polisman som emellertid hann ducka.

En av de drabbade poliserna hade begärt ett skadestånd på 10 000 kronor för kränkning. Det avslås emellertid av tingsrätten, som motiverar avslaget med att en polis i kravallutrustning ska räkna med att utsättas för ett visst mått av våld.

Mannen har sedan tidigare ett utvisningsbeslut mot sig och var vid gripandet efterlyst för att kunna avvisas från landet.

Domen mot mannen är den första som fallit efter påskhelgens korankravaller.

Läs även: Minst 104 poliser skadades under korankravallerna

Uppdatering 2022-05-27: I en tidigare version av artikeln angavs att mannen inte dömdes till utvisning. Detta var missledande då beslut om utvisning fattats tidigare och därför inte var föremål för prövning av rätten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag