Utlänningar dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland

Genrebild.
  • Måndag 17 Dec 2018 2018-12-17
E-post 160

FINLAND Utländska män, och i synnerhet de som kommer från Afghanistan och Irak, dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland. Det visar en kartläggning av tidningen Ilta-Sanomat, som återges av Hufvudstadsbladet.

Ilta-Sanomat har granskat vilka som förekommer som misstänkta i sexualbrott utifrån statistik för året 2017. Det handlar alltså om misstänkta sexualbrott och inte domar, och kartläggningen inkluderar brottsrubriceringar som våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn.

Tidningen har räknat ut jämförelsetal för olika nationaliteter och kommit fram till att afghanska män var misstänkta i 138 sexualbrott per 10 000 afghanska medborgare år 2017. För irakiska män är jämförelsetalet 133/10 000, och för finländska män 3/10 000. Afghaner och irakier är alltså misstänkta för sexualbrott 40 gånger oftare än finländare.

Ilta-Sanomats siffror visar även att medborgare från Syrien, Turkiet, Sverige, Somalia, Ryssland och Estland förekommer som misstänkta för sexualbrott i högre utsträckning än finländare. Jämförelsetalet för både svenskar och somalier är 28/10 000. Samtidigt dominerar finländska män sexualbrottsstatistiken i absoluta tal.

Experter som Ilta-Sanomat har talat med förklarar de utländska männens överrepresentation med att de har lägre medelålder än finländare och att de flesta brott begås av unga personer. Men åldern kan inte förklara allt – även bland unga personer (15–35 år) finns det en avsevärd överrepresentation bland exempelvis irakier.

Experterna pekar därför på att även kulturell bakgrund kan ha betydelse för människors benägenhet att begå sexualbrott.

Läs även: Misstänkt i finsk våldtäktshärva greps efter polisens bildpublicering

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag