Utredning: ”Bussning” ska stoppa skolsegregering i Trollhättan

Foto: Flickr
  • Torsdag 13 jun 2019 2019-06-13
E-post 766

TROLLHÄTTAN För att bryta segregationen i Trollhättan föreslår en utredning att skolor i ”socialt utsatta områden” läggs ned och att eleverna bussas till andra skolor för att blandas med elever med annan social bakgrund. 

För att stoppa skolsegregeringen bör Trollhättan riva upp det fria skolvalet och närhetsprincipen för att istället ”bussa” elever till andra skolor än de närmaste.

Detta föreslår en utredning som ska presenteras i Trollhättans utbildningsnämnd på tisdag, rapporterar P4 Väst.

Läs även: Allard (ÖP) har fått nog: ”Stäng Vivallaskolan”

Anledningen till de föreslagna åtgärderna är att segregationen i Trollhättan fortsätter att öka, så att skolor i vad som beskrivs som ”socialt utsatta områden” har lägre kunskapsresultat, låg andel behöriga lärare, hög andel nyanlända elever och föräldrar som i större utsträckning saknar akademisk bakgrund och lever på försörjningsstöd.

Utredningen föreslår att denna utveckling bryts genom att stänga skolorna i socialt utsatta områden och blanda skolorna så att elever med olika social bakgrund möts.

Enligt utbildningsnämndens vice ordförande Fahimeh Nordborg (V) har nämnden kommit överens om att inte kommentera utredningen innan man fattar beslut.

– Vi kommer kommentera först när vi har fattat beslut om det här. Det får ni respektera, säger Nordborg till P4 Väst.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag