Utrikesminister Margot Wallström anmäld till KU för uttalande om Palestina

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Torsten Hallberg
  • Onsdag 22 okt 2014 2014-10-22
E-post 740

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att utrikesminister Margot Wallström anmäls till konstitutionsutskottet för hennes hantering vad gäller frågan om att erkänna Palestina som en stat. – Respektlöst att inte följa beslut i EU-nämnden, säger Julia Kronlid (SD) som skrivit under anmälan.

Tidigare var Nyheter Idag först med att rapportera om att utrikesminister Margot Wallström i princip fick munkavle av en majoritet i riksdagens EU-nämnd vad gäller intentionen att Sverige ska erkänna Palestina som en egen stat. Det är EU-nämnden som beslutar vad den svenska regeringen ska framföra till EU:s utrikesråd. Beslutet om att inte kommunicera regeringens intentioner fick stöd av en majoritet i nämnden där SD, M, KD, C, och FP var på samma linje.

Utrikesministern struntade i EU-nämnden

När Wallström åkte ner för att träffa sina kollegor i EU valde hon dock att informera om sin inställning. Detta medger hon i en intervju publicerad i SvD.

– Det är ju . . . viktigt att skilja på vad som är en politisk intention, uttryckt i regeringsdeklarationen, och vad som är ett regeringsbeslut. Och då är det desto underligare, det som är deras försök att faktiskt sätta munkavle på mig, förklarade hon i intervjun.

Sverigedemokraterna KU-anmäler

Nu väljer tre sverigedemokrater att anmäla utrikesministern till Konstitutionsutskottet. Anmälan om Wallströms hantering av Palestinafrågan är undertecknad av riksdagsledamöterna Julia Kronlid, Kent Ekeroth och Johnny Skalin. När Nyheter Idag når Kronlid över telefon menar hon att utrikesministerns agerande varit respektlöst.

– Det fanns en majoritet i EU-nämnden som beslutade att Wallström inte skulle föra fram den linje som framkom ur regeringsförklaringen om att erkänna Palestina. Det är respektlöst av utrikesministern att inte följa ett beslut i EU-nämnden och det här behöver konstitutionsutskottet titta på.

Nyheter Idag har tagit del av anmälan och i den står att Wallström känt till EU-nämndens beslut men helt enkelt struntat i det.

Regeringen ska enligt Sveriges grundlag samråda med Riksdagen om EU-ärenden. Sveriges Riksdag har valt att inrätta en särskild EU-nämnd för att främst hantera dessa ärenden, där EU-nämndens styrkeförhållanden reflekterar samma förhållande som i Riksdagen i stort. Innebörden är således att Statsrådet Wallström har ägt kännedom om EU-nämndens beslut i frågan, men valt att ignorera detta beslut.

KU kan välja att gå vidare med en utfrågning och om det bedöms allvarligt även väcka åtal mot en minister. Nyheter Idag söker Margot Wallström för en kommentar.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag