Utvisning av Salwan Momika fastslås

Bild: Tomislav Stjepic/Pressbild/Privat
  • Onsdag 7 feb 2024 2024-02-07
E-post 0

Migrationsdomstolen har beslutat att utvisningen av koranbrännaren Salwan Momika till Irak står fast rapporterar Ekot.  

Det var i slutet av november förra året som Migrationsverket beslutade att inte förlänga Salwan Momikas uppehållstillstånd. Detta på grund av att han ska ha uppgivit motstridiga versioner kring sina skyddsskäl.

Momika överklagade beslutet, och sade till SVT Nyheter att han inte kommer att lämna Sverige frivilligt

– Jag kommer att leva och dö i Sverige. Migrationsverket har begått ett grovt misstag. Jag misstänker att det finns dolda politiska händer bakom detta beslut. Jag kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Migrationsverket, sade Momika till SVT.

Nu har Migrationsdomstolen slagit fast beslutet, och ger utöver utvisningen Momika ett återreseförbud på fem år. 

Momikas nuvarande tidsbegränsade uppehållstillstånd löper ut den 16 april, men om han verkligen kommer att utvisas återstår att se, då han riskerar förföljelse i sitt hemland Irak.

– Generellt sett går det att återkalla en persons status och uppehållstillstånd även om det inte går att verkställa en utvisning. Och då får ju personen vara kvar i Sverige tills dess att en verkställighet är möjlig, sade Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth till Nyheter Idag när Momikas uppehållstillstånd ännu var under utredning.

Läs även: Migrationsverket beslutar om utvisning av Salwan Momika

Läs även: Migrationsverket bekräftar utredning om Momikas uppehållstillstånd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag