V och KD ökar i Aftonbladet/Demoskop – MP mindre än L

Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V). Bild: Wille Öhgren/CC BY-SA 4.0/ Vansterpartiet bildbank/CC0
  • Onsdag 30 jun 2021 2021-06-30
E-post 441

Juni månads mätning från Aftonbladet/Demoskop visar framgångar för både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Samtidigt tappar de tre största partierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, medan Miljöpartiet har parkerat under riksdagsspärren och får ett sämre resultat än krisande Liberalerna.

Vänsterpartiet fortsätter skörda framgångar i opinionsmätningar efter att partiet fällde regeringen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. I den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop ökar partiet med 2,8 procentenheter.

Läs även: Löfvens katastrof: Högern drar ifrån i Sentios junimätning

Det innebär att partiet får 11,3 procent och passerar Centerpartiet till att bli mätningens fjärde största parti.

– Vänsterpartiet har inte varit på den nivån sedan september 2002. Det är en ganska avsevärd ökning och då ska man komma ihåg att de också hade Jonas Sjöstedt under en lång period. Han hade ett stort förtroende generellt men lyckades inte nå de nivåerna, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

Från regeringspartiernas håll har V och partiledare Nooshi Dadgostar anklagats för att samarbeta med den konservativa högern i allmänhet och SD i synnerhet. Men det verkar inte ha imponerat på väljarna, säger Lindholm.

– Det har inte gjort något större avtryck. Hon har stått upp för sina principer och det har uppskattats av många att hon gör det. Väljarna tror inte att Vänsterpartiet kommer att göra en gemensam sak med det högerkonservativa blocket, vilket är det som man har velat göra gällande, säger Lindholm till Aftonbladet.

Även Kristdemokraterna ökar i mätningen med 1,2 procentenheter. Det ger partiet 6,8 procent, en halv procentenhet över partiets valresultat på 6,3 procent.

Mätningens förlorare är Sverigedemokraterna, som tappar 1 procentenhet samt Moderaterna och Socialdemokraterna som tappar 0,8 procentenheter var.

För övriga partier är förändringarna marginella. Värt att notera är att Miljöpartiet bara får 3,3 procent, 0,1 procentenhet mindre än Liberalerna som haft en opinionsmässig kris under större delen av mandatperioden.

Aftonbladet/Demoskops mätning för juni

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 23,4 (-0,8)

Moderaterna 22,1 (-0,8)

Sverigedemokraterna 18,2 (-1,0)

Vänsterpartiet 11,3 (+2,8)

Centerpartiet 10,6 (-0,1)

Kristdemokraterna 6,8 (+1,2)

Liberalerna 3,4 (-0,2)

Miljöpartiet 3,3 (-0,2)

Övriga partier 0,9 (-1,1)

Läs även: SVT/Novus: C tappar stort efter regeringskrisen – V och SD ökar kraftigt

Läs även: Så ser spelplanen ut inför talmansrundorna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag