V-politiker i Örebro: S och M vilar på rasistisk politik

Foto: Faksimil Facebook.
  • Tisdag 2 jan 2018 2018-01-02
E-post 2349

ÖREBRO Vänsterpartiets politiker Nadja Basant Awad skriver i ett blogginlägg att Socialdemokraterna och Moderaterna vilar på rasistisk politik. Hon beskriver även integrationspolitik som ett uttryck för rasism och får medhåll av partiets politiska sekreterare Johannes Nilsson, som gillat hennes inlägg på Facebook.

Vänsterpartistiska politikern Nadja Basant Awad slår, i ett blogginlägg på Nyans: Muslim, fast att Socialdemokraternas och Moderaternas politik vilar på rasistisk grund.

Med anledning av valåret som börjar närma sig och Morgan Johanssons (S), Ulf Kristerssons (M) och Magdalena Anderssons (S) uttalanden är det av tillfälle att syna politikers och partiers andrefierande agendor. Ju närmare valet förstärks partiers ideologiska och värderingsmässiga bas och därför är det ingen tillfällighet att alltifrån socialdemokrater till moderater uttrycker sig rasistiskt. Den rasistiska politiken som dessa partier vilar på förstärks i ett hett politiskt klimat”, skriver Basant Awad (V) i sin text. 

Enligt Vänsterpartisten bygger det politiska systemet på ”paternalistisk orientering” där fadersfigurer ska tala om vad som är rätt och fel.

”Detta paternalistiska förhållningssätt bör främst studeras utifrån vilka grupper i samhället som fadersfiguren främst utövar sin sociala disciplinering på”

Basant Awad förklarar integrationsåtgärder med en referens till Edward Said om att europeér tydligen upprätthåller en idé om rasöverlägsenhet, där invandrare från mellanöstern, i sin essens, anses ha ett underskott av mänskliga värden.

”Detta underskott ska åtgärdas med s.k. korrigeringspolitik, genom framförallt integrationsprojekt för att Europa som civilisationsvagga ska reformera dessa till värdiga medborgare – alltså till människor”

Utifrån att konstatera att integrationsåtgärder har sin grund i rasism förklarar vänsterpartisten varför Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanar asylsökande att söka sig till andra länder.

Eller när de processer eller mekanismer som ska “korrigera” gruppers beteende för att de ska handla i enlighet med samhällets regler, normer och värderingar inte fungerar, på grund av föreställningen om den så stora väsenskildheten från Väst, menar Andersson att de bör söka sig till ett annat land.”

Enligt Basant Awad (V) är Socialdemokraternas och Moderaternas uttalanden uttryck för rasism och kolonialism.

En rad av dessa politikers uttalanden är inga tillfälligheter utan är en del av en medveten politik som dessa partier för, därav förstärkningen av denna rasistiska diskursen i närmandet av valåret. Den koloniala piskan används mer vågat och flitigt i ett evigt tävlande om vem som hörs och syns mest. Det återstår att se hur den koloniala olympiaden utvecklar sig.”

Får medhåll av partianställda

Nadja Basant Awad har delat sitt blogginlägg på Facebook och där har Johannes Nilsson, politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Örebro, uttryckt sitt stöd med en gillamarkering.

Nadja Basant Awad har tidigare dömt ut all kritik mot hedersförtryck som islamofobi och delade nyligen ett inlägg på Facebook där partikamraten Amineh Kakabaveh anklags för rasism. Basant Awad är fortfarande kvar i Vänsterpartiet, som kallar sig för ett socialistiskt och feministiskt parti. Hon är ledamot i fritidsnämnden i Örebro kommunfullmäktige, där representerar hon Vänsterpartiet i Örebro, en partiförening som länge försökt förmå de lokala socialdemokraterna att samarbeta, något som misslyckats då S vände sig till C och KD istället.

Fritidsnämnden beslutar bland annat om kommunala bidrag till föreningar.

LÄS ÄVEN: V-politiker i Örebro: ”Går inte att uttala sig om hedersvåld utan att uttala sig islamofobiskt”

Nyheter Idag söker Nadja Basant Awad (V) och Johannes Nilsson (V) för en kommentar.

Johannes Nilsson (V) svarar Nyheter Idag att han inte vill lämna någon kommentar kring varför han gillar Nadja Bastan Awads inlägg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag