V starkt fram i DN/Ipsos efter LAS-bråk – S fortsätter tappa

Jonas Sjöstedt (V) är den stora vinnaren i augustimätningen. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 okt 2020 2020-10-28
E-post

Vänsterpartiet ökar och Socialdemokraterna tappar i den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos. Även Moderaterna ökar i mätningen, samtidigt som Sverigedemokraterna ligger kvar på sin höga nivå som tredje största parti.

Enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, har V, som ökar från 9 till 11 procent i mätningen, tjänat på sina hot om att fälla regeringen om LAS, Lagen om anställningsskydd.

– Striden om LAS har gett Vänsterpartiet uppmärksamhet. Partiet vinner väljare från Socialdemokraterna samtidigt man mobiliserar egna väljare som har legat på soffan, säger Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Läs även: Vänsterpartiet med i nytt styre – får L-profil att jubla: ”Bra att så många partier kliver fram och tar ansvar”

S nedgång från 26 till 25 procent är liten men bekräftar trenden att partiet tappar från sina höga siffror under coronakrisen i våras.

– Det är bara ett par procentenheter kvar till att hela coronaeffekten för Socialdemokraterna ska vara utraderad, säger Nicklas Källebring till DN.

Med 21 procent av rösterna får M sitt högsta väljarstöd i DN/Ipsos sedan i maj 2018, och enligt Källebring tar M väljare från SD.

Det kan också noteras att C ökar något medan KD minskar, samtidigt som MP ökar avståndet till riksdagsspärren då partiet ökar från 4 till 5 procent.

Värre går det för L, som i förra mätningen tog sig över riksdagsspärren med 4 procent. I mätningen för oktober hamnar partiet åter under spärren med 3 procent av väljarnas stöd.

Läs även: SD lyfter i nya Sentio – S fortsätter krympa

DN/Ipsos mätning i oktober

Sifforna anges i heltal. Förra månadens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 25 (26)

Moderaterna 21 (20)

Sverigedemokraterna 20 (20)

Vänsterpartiet 11 (9)

Centerpartiet 9 (8)

Kristdemokraterna 6 (7)

Miljöpartiet 5 (4)

Liberalerna 3 (4)

Läs även: DEBATT: Busch synade Sjöstedts bluff om LAS i partiledardebatten

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag