V-toppar poserade med PKK-flagga: ”Vi står alla bakom det här”

De fyra vänsterpartisterna vid Almedalens scen. Bild: Twitter
  • Onsdag 6 jul 2022 2022-07-06
E-post 215

VISBY Tre riksdagsledamöter för Vänsterpartiet poserade på måndagen med den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK:s flagga vid Almedalens scen under politikerveckan. Enligt ledamöterna har deras aktion stöd från ledningen.
– Vi vill inte att PKK ska vara i terrorlistan, säger Lorena Delgado Varas, ledamot i vänsterns partistyrelse, till Aftonbladet.

På en bild syns de tre riksdagsledamöterna Malcolm Momodou Jallow, Daniel Riazat och Lorena Delgado Varas posera med PKK-flaggan tillsammans med Daniel Pérez Wenger, tidigare ordförande för Vänsterpartiet Solna som numera sitter i partiets distriktsstyrelse för Storstockholm.

Utöver PKK-flaggan höll vänsterpartisterna också upp flaggor för de kurdiska organisationerna YPG och YPJ. Aktionen utfördes på Vänsterpartiets dag under politikerveckan vid scenen där partiledaren Nooshi Dadgostar höll sitt tal.

Både Lorena Delgado Varas och Malcolm Momodou Jallow sitter i V:s partistyrelse. Enligt Delgado Varas har deras aktion partiets välsignelse.

– Vi står alla bakom det här, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet: Gäller det även PKK-flaggan?

– Ja. Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur.

Vidare uppger Delgado Varas att hon inte frågat om lov innan aktionen men hänvisar till ett beslut som ska ha tagits vid en partikongress om att PKK inte ska vara terrorlistat.

Morgan Johansson: ”Helt oacceptabelt”

V-topparnas bild möter skarp kritik från andra politiker. Den kommenteras av bland andra moderaten Richard Herrey.

Justitieminister Morgan Johansson kallar poserandet för ”helt oacceptabelt” och tycker att V-ledningen bör ta avstånd från aktionen.

PKK klassas av EU – och Sverige – som en terrororganisation.

Partiledaren Nooshi Dadgostar vill inte kommentera ledamöternas aktion.

– Nooshi kommer inte att uttala sig, hon kommer inte att kommentera det här, säger Vänsterpartiets pressekreterare, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Vänstern rasar efter S kurd-svek – hotar med misstroende mot utrikesminister Linde

Läs även: Mathiasson: SD och KD spelar arga – men har själva stött Kakabavehs kurder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag