V-väljare positiva till uppgörelsen

Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 15 jan 2019 2019-01-15
E-post 288

Fler V-väljare är positiva än negativa till uppgörelsen mellan S, MP, L och C visar en färsk undersökning från SvD/Sifo. Mest positiva till uppgörelsen är MP, medan L är splittrade i frågan. 

En ny undersökning från SvD/Sifo visar att V-väljarna är positiva till den uppgörelse som gjorts mellan S, MP, L och C om att stänga ute V från inflytande och genomföra nyliberala reformer.

– Om man delar upp detta mellan partisympatier i valet 2018 kan man konstatera att det finns ett stöd både bland C:s, L:s och även bland V:s väljare. En övervikt av V-väljarna svarade att överenskommelsen var ”mycket bra” eller ”ganska bra”, säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo till SvD.

Enligt undersökningen är 47 procent av V-väljarna positiva till uppgörelsen, medan 41 procent tycker uppgörelsen är dålig. 13 procent av V-väljarna vet ej.

Läs även: Sjöstedt: Om inget förändras fälls Löfven

Av C:s väljare tycker hela 71 procent att uppgörelsen är bra, medan 17 procent tycker den är dålig. S-väljarna är nästan lika positiva, med 70 procent som anser att uppgörelsen är bra och 19 procent som tycker den är dålig.

Mest positiva är emellertid MP-väljarna: hela 73 procent tycker uppgörelsen är bra, och bara 14 procent tycker den är dålig.

Av de partier som ingår i uppgörelsen är L:s väljare minst positiva. 51 procent av L-väljarna tycker uppgörelsen är bra, och 34 procent tycker den är dålig.

Av riksdagens övriga partier är SD:s väljare mest negativa till uppgörelsen. Bara 2 procent av SD-väljarna tycker uppgörelsen är bra, medan hela 95 procent tycker den är dålig.

Motsvarande siffror för M-väljarna är 18 procent bra och 72 procent dålig, och för KD-väljarna 17 procent bra och 77 procent dålig.

När det gäller svenska folket i stort anger 49 procent att uppgörelsen är ”ganska dålig” eller ”mycket dålig” medan 41 procent svarade ”ganska bra” eller ”mycket bra”.

Undersökningen genomfördes mellan den 11 och 14 januari, och bygger på 1 240 intervjuer genom en webbpanel med slumpmässigt utvalda myndiga personer.

Jonas Sjöstedt meddelade emellertid i måndags att V inte kommer godkänna Stefan Löfven som statsminister med överenskommelsen som underlag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag