Våldsamma protester mot restriktioner i Europa

Bild från upplopp mot restriktioner i Nederländerna i januari 2021. Foto: Public Domain.
  • Måndag 22 nov 2021 2021-11-22
E-post

Det har varit demonstrationer mot pandemirestriktionerna på många platser i Europa. I Belgien och Nederländerna har demonstrationerna urartat i våldsamma upplopp under flera dagar i följd, liksom i det franska territoriet Guadeloupe i Karibien.

I Belgiens huvudstad Bryssel demonstrerade nära 40 000 personer på söndagen mot nya restriktioner som förbjuder ovaccinerade personer på restauranger och barer, rapporterar Daily Mail.

Läs även: Ledde coronademonstrationen – vill sjunga segersånger med Danny Saucedo

Demonstrationen urartade i upplopp, där demonstranter kastade projektiler på polis, som svarade med vattenkanoner och tårgas.

Även i Groningen i Nederländerna urartade en demonstration mot pandemirestriktioner med bränder och stenkastning mot polis på söndagen.

Söndagen var den tredje dagen i rad med våldsamma protester mot restriktioner i Nederländerna, där 40 personer greps och 5 poliser skadades i upplopp på lördagen, medan 50 personer greps i Rotterdam på fredagen enligt The Guardian.

Det har också varit demonstrationer i  Österrike, Italien, Schweiz, Danmark och Kroatien mot olika restriktioner som införts för att bekämpa pandemin.

I det franska territoriet Guadeloupe i Karibien greps 38 personer på söndagen efter att protester mot restriktioner urartat i upplopp och plundring för tredje dagen i rad, rapporterar Reuters.

Beväpnade grupper ska ha försökt plundra butiker i Pointe-a-Pitre, Basse-Terre och Lamentin och skjutit mot polis, enligt Guadeloupes prefekt Alexandre Rochatte.

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin sade på lördagen att Frankrike kommer skicka 50 man ur GIGN och RAID, som är elitstyrkor från polisen och gendarmeriet, till Guadeloupe.

Läs även: Upplopp i Nederländerna efter utegångsförbud

Läs även: ”Anti-lockdown-Rambo” jagas av belgisk polis – stal vapen och hotade virolog

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag