Upplopp i Nederländerna efter utegångsförbud

Bild: Jos van Zetten/CC BY 2.0
  • Tisdag 26 jan 2021 2021-01-26
E-post 154

NEDERLÄNDERNA För tredje natten i rad utbröt upplopp i Nederländerna, där regeringen har infört nattligt utegångsförbud mot pandemin, rapporterar BBC. Tio nederländska städer ska ha drabbats, och Nederländernas premiärminister Mark Rutte fördömer det ”kriminella våldet”.

Premiärminister Rutte säger att upploppen inte har att göra med legitima protester mot utegångsförbudet.

– Upploppen har ingenting att göra med att demonstrera eller slåss för frihet, säger Rutte.

Läs även: Upplopp på badstrand – polis attackerades med parasoll

Utegångsförbudet gäller från 21:00 till 04:30 på morgonen, och brott mot förbudet bestraffas med 95 euro i böter. Det är första gången ett utegångsförbud införts i Nederländerna sedan andra världskriget.

Syftet med utegångsförbudet är att minska smittspridningen av covid-19. Nära en miljon har konstaterats smittade i Nederländerna, och över 13 500 personer har dött enligt Johns Hopkins University.

Under natten mellan måndag och tisdag drabbade polis och demonstranter samman i Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort, Den Bosch, Alphen och Helmond.

Upploppen i södra Rotterdam, där 10 poliser ska ha skadats, hörde till de värsta. Över hela landet greps 184 personer, och Amsterdams borgmästare har vädjat till föräldrar att hålla ungdomar inomhus.

Eldar tändes på gatorna i Haag där små grupper av män kastade stenar och flaskor. I Den Bosch slog pöbeln sönder fönster, plundrade en stormarknad och välte bilar.

– Jag såg fönster slås sönder och fyrverkerier smällas av. Helt galet, som en krigszon sade en kvinna som bor i centrala Den Bosch till nederländsk radio.

Vägar in till staden stängdes för att stoppa folk från att ansluta sig till upploppen, och på tisdagen införde borgmästare Jack Mikkers en nödorder som förbjuder folksamlingar.

I staden Tilburg patrullerade fotbollsfans till klubben Willem II gatorna för att skydda sin stad från plundrare, rapporterar lokaltidningen Brabants Dagblad.

En film från upploppen i Nederländerna visar hur en vandal som kastat cyklar från ett cykelställ gör ett undantag för en filmande kvinnas cykel och ställer den i ordning på trottoaren.

Läs även: Upplopp i Malmö efter koranbränning: ”De kastade gatusten på polisen”

Läs även: Fransk militär sätts in för att stoppa upploppen i Dijon

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag