Våldsamt upplopp inatt med bränder, pepparsprej och bengaler – Polisen: ”Vi backar inte”

Bilden är tagen vid tidigare oroligheter i Södertälje. Infällt bild på en smällare som polisen publicerar. Foto: Nyheter Idag samt Polisen
  • Söndag 12 feb 2017 2017-02-12
E-post 1428

SÖDERTÄLJE Ett 30-tal personer gick till attack i ett våldsamt upplopp med bengaler och smällare mot polisen i Södertälje natten mot söndagen. Polis på plats tvingades tillkalla förstärkning och i en motoffensiv användes pepparsprej mot upploppsmakarna. Det bekräftar stationsbefälet Johan Sjöholm hos polisen i Södertälje.

Klockan 02.18 natten mot söndagen inträffade ett våldsamt upplopp på Kaplansgatan i samband med krogstängning i centrala Södertälje. Uppgifter till Nyheter Idag gör gällande att en grupp om upp emot 30-talet unga vuxna i ålder mellan 20 till 30 år har kastat bangers, skjutit nödbloss och kastat bengaler mot polisen och allmänheten.

När Nyheter Idag ringer till stationsbefälet Johan Sjöholm i Södertälje bekräftar han nattens kaos.

– Efterhand som det kom dit polisresurser lyckas man relativt snabbt och framgångsrikt avbryta det där. Men som sagt, inledningsvis är det bara två poliser där och då är det lite svårt. Efterhand kommer det dit uppåt sju, åtta radiobilar om jag räknat rätt. Då finns det möjlighet att agera lite mer offensivt och plocka bort dom.

Både polisbil och byggnad började brinna

Nattens våldsamma upplopp skulle kunna ha slutat betydligt värre än det gjorde. En bengal kastades och landade under under en polisbil, där ett däck började brinna. Detta kunde släckas med två brandsläckare.

Även en skylt i plast till en hårfrisörsalong sattes i brand efter att bengaler kastats upp på ett entrétak. Branden var så kraftig att lågorna nådde lägenhetsfönster på en fastighet. Även den branden kunde släckas med brandsläckare.

Vidare har även en dörr fått brandskador i samband med nattens upplopp samt en fönsterruta krossats när ett föremål kastats mot polisen.

– Vi använde också pepparsprej för att få folk att försvinna, säger Sjöholm.

Video: Våldsamma upploppet fångades på video: Här går de till attack mot polisen

En polisman skadades lindrigt, men behövde inte uppsöka sjukvård. Brottsrubriceringarna från nattens händelse är våldsamt upplopp, försök till grov skadegörelse, försökt till våld mot tjänsteman, skadegörelse samt våldsamt motstånd. En person omhändertogs och fyra personer avlägsnades från platsen. Ingen person rapporteras ha blivit gripen.

På Instagram publicerar polisen en bild från en av de smällare som kastats mot polisen. Myndigheten uppger även att ”oavsett vad står vi kvar och agerar, vi backar inte!”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag