Våldtäkterna får Bråvallafestivalen att ställa in: FI var på plats med flygblad till våldtäktsmän

Foto: Faksimil Facebook
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 1124

NORRKÖPING Bråvallafestivalen lägger ner eftersom det skett för mycket våldtäkter. Feministiskt Initiativ har under hela festivalen varit på plats för att motverka problematiken genom att dela ut sarkastiska flygblad riktade till våldtäktsmän. – Vi gör det här för att vi inte tycker att det som gjorts för att minska våldtäkterna och övergreppen är tillräckligt, säger Camilla Karlsson, styrelseledamot i FI Norrköping.

En av Sveriges största festivaler, Bråvallafestivalen, har nyligen gått ut med att man ställer in Bråvallafestivalen 2018. Anledningen är de många våldtäkterna och sexuella trakasserierna som begåtts under festivalen.

Feministiskt Initiativ har varit på plats på Bråvalla för att stoppa våldtäkterna. De har delat ut flygblad med 10 tips för våldtäktsmän att tänka på. Bland annat står det:

”1. Om du ser någon som är för full, våldta inte hen”

”2. Om du vet att du blir aggressiv och i övergreppsmode när du dricker så var försiktig med alkoholen.”

Feministiskt Initiativ delar ut sarkastiska flygblad med tips till våldtäktsmän för att de anser att det inte görs tillräckligt mot våldtäkter i samhället.

– Vi gör det här för att vi inte tycker att det som gjorts för att minska våldtäkterna och övergreppen är tillräckligt. Allt som görs i form av till exempel fler övervakningskameror är bra, men det behövs ett mer förebyggande arbete, säger Camilla Karlsson, styrelseledamot i Feministiskt initiativ Norrköping till Norrköpings tidningar. 

Nyheter Idag har tidigare skrivit om hur volontärer på Bråvallafestivalen trakasserat en ung tjej, som tillsammans med sina vänner upprättade en anmälan till polisen, något polisen tycks ha slarvat bort.

LÄS ÄVEN: Ännu en volontär på Bråvalla pekas ut för sexofredande – Polisen hittar ingen anmälan

Bråvallafestivalen uppger att de genomfört sin lugnaste festival någonsin, sett till anmälda brott.

Dessvärre har man inte lyckats bli kvitt problemen med sexuella ofredanden och våldtäkter.

”Med det sagt så fortsätter sexuella ofredanden att förekomma. Vi har sett det på vår och andra festivaler de senaste åren och det är ett enormt samhällsproblem som drabbar varenda del av vårt samhälle. Absolut inte bara festivaler… …Men vissa män, för det är män, kan tydligen inte bete sig. Det är en skam. Därför har vi beslutat att inte göra Bråvalla 2018″, skriver festivalen i sitt pressmeddelande. 

Det saknas belägg för huruvida Feministiskt Initiativs flygbladsutdelning bidragit till att stoppa våldtäkter men FI-aktivisten Malte tycker att det känns bra efter flygbladsutdelningen.

– Jag fick en kille att börja läsa, det känns bra, säger Malte till Norrköpings Tidningar. 

LÄS ÄVEN: Inga sexuella trakasserier på Sweden Rock: ”Mest narkotikainnehav”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag