Våldtog elva kvinnor – nu släpps Örebromannen ut efter sju års fängelse

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 okt 2018 2018-10-03
E-post 924

Nu har Niklas Eliasson – mer känd som Örebromannen – snart suttit av två tredjedelar av sitt tolvåriga fängelsestraff. Den 11 oktober blir han villkorligt frigiven trots att frivården misstänker att det finns stor risk för återfall, skriver SVT.

På sin cykel jagade Örebromannen ikapp sina offer för att sedan misshandla och våldta dem. I flera år lyckades han sätta skräck i Örebros kvinnor och undkomma polisen trots att de kallade in honom för topsning. Topsningen lyckades dock Örebromannen avboka med ett telefonsamtal utan att väcka polisens misstänksamhet.

Eliasson dömdes för brott begångna under perioden 2005–2010, men mest aktiv var han de sista två åren. Åren 2009–2010 angrep han elva kvinnor, och fem av dessa överfall skedde på bara några dagar, 7–10 oktober 2010, innan polisen slutligen kunde gripa honom. Åtalet som väcktes mot honom blev det största i svensk historia gällande överfall mot kvinnor och 2011 dömdes han till tolv års fängelse för totalt 14 överfall på kvinnor i Örebro.

Om Örebromannen är återanpassad och säker att släppa ut i samhället återstår att se. Riskerna för återfall är dock höga enligt statistiken eftersom cirka 33 procent av serievåldtäktsmännen återfaller i brott.

– Har man begått den typen av brott så kommer man att räknas som högriskare. Det är först efter tio år utan nya brott som man kan skrivas av, säger psykologen Jonas Lennestål som är expert på sexuellt våld, till SVT.

Läs även: Polisens expert Nina Rung om överfallsvåldtäkterna: ”Nu vet inte jag hennes berusningsgrad”

 

 

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag