Våldtogs i timmar – tvingades gå till jobbet morgonen efter

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Onsdag 18 Nov 2020 2020-11-18
E-post 723

STOCKHOLM Nathalie våldtogs i flera timmar av sin tatuerare. Men när hon kontaktade sin arbetsgivare Hemköp Mörby Centrum för att slippa morgonpasset nästa dag insisterade de på att hon skulle arbeta. Först efter arbetspasset kunde Nathalie gå till mottagningen för våldtagna för undersökning och anmälan, rapporterar Handelsnytt. Våldtäktsmannen dömdes till två år och tre månaders fängelse, men cheferna på Nathalies arbetsplats fortsatte bemöta henne med misstro.

Den 22 januari 2019 våldtogs Nathalie av sin tatuerare. Övergreppet pågick i timmar, och när hon efteråt kontaktade sin chef på Hemköp Mörby Centrum, berättade vad hon utsatts för och bad om att få slippa det tidiga arbetspasset nästa dag insisterade chefen på att hon skulle göra sitt arbetspass.

Läs även: Kvinna våldtagen i Huddinge

Först efter arbetspasset kunde Nathalie tillsammans med sin mor ta sig till Södersjukhusets mottagning för våldtagna för undersökning och anmälan. Redan nästa dag greps tatueraren, som senare döms till två år och tre månaders fängelse, en dom som fastställs i Hovrätten.

Nathalie diagnosticerades med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Hon fick medicin utskriven, ordinerades psykologsamtal och terapi, och sjukskrevs av sin läkare.

På Hemköp Mörby Centrum blev man irriterad över Nathalies sjukskrivning. I sms till Nathalie skrev man att ”kollegorna blir lidande”, att hon ”måste ta ansvar” och att ”det vore kul om hon kunde bry sig” om sitt arbete. ”Försök INTE med mig, jag har barn som gått igenom liknande och värre” skev en mellanchef.

När sjukskrivningen tog slut skickades en rehabiliteringsplan till Hemköp Mörby Centrum, där det bland annat framgick att Nathalie inte bör arbeta ensam, samt bör slippa tidiga morgonpass på grund av sömnproblem.

Nathalie säger till Handelsnytt att det istället blev det tvärtom: Hon fick täcka upp sina medarbetares raster, vilket innebar mycket ensamarbete, och fick flera tidiga morgonpass på sitt schema.

Läs även: Kvinnans mardröm: Kidnappades och våldtogs i två månader av tunisiska migranter

Nathalie kom flera gånger sent och sjukskrev sig ofta. Till sist blev hon inkallad till chefens kontor, där hon fick veta att hon skulle till företagshälsan på grund av sin höga frånvaro.

– Å ena sidan kände jag att de totalt skitit i mig hittills. Samtidigt tänkte jag att det kanske kunde ge något. Jag skulle få prata om hur jag mådde sa de, säger Nathalie till Handelsnytt.

Men enligt Nathalie ställdes inga frågor om PTSD eller hennes mående efter våldtäkten på företagshälsan. Istället ska hon ha fått frågor om sina alkoholvanor, sitt umgänge, om hon har prövat narkotika, och tvingas slutligen genomgå ett drogtest.

– Trots att de visste vad som hände, trots hela rättegången och domen, så drar de slutsatsen att hon måste gå på droger. Men det är väl det. De har aldrig trott på Nathalie, säger Nathalies mamma Annika till Handelsnytt.

Idag har Nathalie slutat arbeta på Hemköp Mörby Centrum, vars butikschef inte vill svara på Handelsnytts frågor. Enligt Hemköps presschef Elin Jarl skulle det bryta konfidentialiteten mellan arbetsgivare och anställd.

”Men vi vill förmedla att vi haft en nära dialog med medarbetaren efter den här händelsen och erbjudit stöd och uppföljning” skriver Jarl i ett mejl till Handelsnytt.

Läs även: Granne avbröt våldtäktsförsök

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag