Väljarna belönar Dadgostar: Högsta siffran på 19 år för V i DN/Ipsos
Efter att V tagit strid mot marknadshyror i nyproduktion, vilket ledde till att partiet fällde regeringen tillsammans med M, KD och SD på måndagen, får partiet sin högsta siffra på 19 år i DN/Ipsos. Samtidigt tappar S medan både MP och L hamnar under riksdagsspärren, vilket gör att det konservativa blocket får majoritet om mätningen hade blivit valresultat.
Det ser ut som väljarna belönar Vänsterpartiet för den hårda linjen mot marknadshyror i nyproduktion som partiet drivit under den nya partiledaren Nooshi Dadgostar, vilket ledde till regeringens fall på måndagen. I den senaste mätningen från DN/Ipsos får partiet 12 procent, den högsta siffran för partiet på 19 år.
– Undersökningsperioden sammanfaller med konflikten kring hyressättningen som Vänsterpartiet har drivit, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.
Läs även: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende
Läs även: Hårda angrepp mot Dadgostar från S-håll: ”Obstinat tonåring”
V har framförallt tagit väljare från Socialdemokraterna, som tappar för fjärde mätningen i rad. Partiet tappar två procentenheter sedan förra mätningen – lika mycket som V ökar – och landar på 24 procent, vilket innebär att hela uppgången för S sedan pandemin började har försvunnit.
Även S regeringspartner Miljöpartiet tappar, och hamnar därmed under riksdagsspärren med 3 procent. I bottenligan har de sällskap av Liberalerna, som minskar med en procentenhet till 2 procent, vilket är ett historiskt bottenrekord i DN/Ipsos för L.
L har nyligen sagt att man kommer byta sida från det rödgröna blocket till det borgerliga, men hedra Janariavtalet mandatperioden ut.
Efter regeringens fall på måndagen förklarade partiledare Nyamko Sabuni att Januariavtalet därmed var avslutat för deras del, och att de kommer stödja en borgerlig regering.
– Efter morgonens misstroendeomröstning står det nu klart att riksdagen saknar förtroende för honom, och därmed finns inga förutsättningar att följa Januariavtalet, sade Sabuni på en pressträff.
Läs även: Liberalerna lämnar Januariavtalet: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”
Hittills har partiet emellertid inte fått utdelning för sidbytet, utan fortsatt tappa men vänsterut istället för till höger.
– Sedan förra månaden har tappet främst skett till Centerpartiet men sedan valet 2018 är det framför allt Moderaterna som lockat L-väljare, säger Källebring till DN.
Mätperioden avslutades emellertid på söndagen, dagen innan misstroendeförklaringen i riksdagen, vilket gör att det definitiva sidbytet från L ännu inte hunnit ge utslag i opinionen.
Även Sverigedemokraterna tappar en procentenhet i mätningen, och får 19 procent mot föregående mätnings 20.
Bland mätningens vinnare finns, förutom V, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som ökar med varsin procentenhet, medan Moderaterna står kvar på 22 procent, bara 2 procentenheter efter S.
Ifall DN/Ipsos mätning blev valresultat skulle det konservativa blocket M, KD och SD få en riksdagsmajoritet på 177 mandat, medan de partier från regeringsunderlaget för Löfvens regering som återstår i riksdagen, S, C och V, skulle få 172 mandat.
Läs även: Analys: Därför talar det mesta för att Löfven utlyser extraval
Läs även: SD:s sluga spel: Begäran om misstroende mot Löfven var skriven innan Dadgostars presskonferens
Mätningen presenteras avrundat till heltal. Förra mätningens siffra inom parentes.
Socialdemokraterna 24 (26)
Moderaterna 22 (22)
Sverigedemokraterna 19 (20)
Vänsterpartiet 12 (10)
Centerpartiet 10 (9)
Kristdemokraterna 6 (5)
Miljöpartiet 3 (4)
Liberalerna 2 (3)
Övriga partiet 2
Läs även: Drygt varannan väljare vill ha Kristersson som statsminister