Väljarnas dom efter IT-skandalen: Både regeringen och alliansen har misskött sig

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 aug 2017 2017-08-03
E-post 6

STOCKHOLM En månad efter avslöjandet om att Transportstyrelsen outsourcat sin IT-drift och att sekretessbelagd information har röjts fäller väljarna sin dom över regeringens och alliansens hantering av situationen. Nästan hälften anser att både alliansen och regeringen har misskött sina uppdrag.

En månad efter IT-skandalen om att Transportstyrelsen outsourcat sin IT-drift till utlandet så att bland annat serbiska militärer fått tillgång till information rörande rikets säkerhet har DN/Ipsos sammanställt en opinionsundersökning om hur väljarna anser att regeringen och oppositionen hanterat situationen.

LÄS ÄVEN: Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk

Efter att alliansen riktade misstroendeförklaring mot tre statsråd ombildade statsminister Stefan Löfven regeringen: Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman fick avgå men försvarsminister Peter Hultqvist stannar på sin post.

Nästan hälften av alla väljare, 46 procent, anser att regeringen hanterat skandalen dåligt. Endast en av fyra väljare anser att regeringen gjort ett bra jobb men det är främst socialdemokratiska väljare som höjer den siffran.

– Bland Socialdemokraternas egna väljare anser en majoritet att regeringen har skött sina uppgifter bra, bland Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare är omdömet betydligt svagare. Och bland oppositionspartiernas väljare anser en klar majoritet att regeringen har skött sig dåligt. Totalbetyget dras alltså upp ganska kraftigt av S-väljarna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Väljarnas dom är även hård mot alliansen där endast en av fem väljare anser att de skött sina uppgifter väl: Nästan hälften av väljarna är missnöjda med alliansens hantering av IT-skandalen.

– Alliansen verkar ha sjabblat bort möjligheten att vinna ökat förtroendet, trots att kritiken mot regeringen är kraftig och finns i alla läger. Även de egna väljarna är kritiska, framför allt de som röstar på Centerpartiet och Liberalerna, säger David Ahlin

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag