Valmyndigheten larmar: Valet riskerar ställas in

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 28 nov 2021 2021-11-28
E-post

På grund av personalbrist kan nästa väl bli sårbart och i värsta fall inte genomföras, larmar Valmyndigheten som begär tio miljoner extra av regeringen för att kunna anställa mer personal. ”Om flera nyckelpersoner blir sjuka samtidigt kan det leda till att valet faktiskt inte kan genomföras” skriver Valmyndighetens nämnd till regeringen.

Valmyndigheten varnar för att nästa års val kan bli sårbart och i värsta fall inte genomföras om myndigheten inte tillförs mer resurser, rapporterar Bulletin.

– Det behöver anställas fler personer med rätt kompentens för att verksamheten inte ska bli beroende av ett fåtal anställda, säger kanslichefen Anna Nyqvist till Bulletin.

Läs även: Rösträkningskaos i Tyresö – Miljöpartiet fick dubbla antalet röster

”Om flera nyckelpersoner blir sjuka samtidigt kan det leda till att valet faktiskt inte kan genomföras” skriver Valmyndighetens nämnd till regeringen enligt Expressen.

Myndigheten skriver att man i dagsläget endast har en anställd matematisk statistiker med uppgift och ansvar är att säkerställa ett korrekt valresultat, och bara två anställda som har kompetens att producera röstkort och röstlängder.

Myndigheten vill därför ha ett ökat anslag med tio extra miljoner för att kunna nyanställa ytterligare tio personer.

”Om inte resurser tillförs är det en inte obetydlig risk för att fel och misstag uppstår i valgenomförandet som gör att valresultatet blir fel eller går att ifrågasätta. Det kan leda till kostsamma omval och även till att valresultatet ifrågasätts” skriver Valmyndighetens nämnd enligt Expressen.

Läs även: SD i Falkenberg anmäler valfusk – partiets valsedlar packades aldrig upp

Läs även: Valdistrikt gjorde siffermiss – SD får ett till mandat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag