Valresultat upphävs – SD-röster räknades inte

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 29 jan 2019 2019-01-29
E-post 2601

VAGGERYD I kommunvalet i Vaggeryd hade två kandidater för Sverigedemokraterna röstat på sig själv, men när valresultatet kom hade de inte fått några röster alls. Nu föreslår valprövningsnämnden att partiets röster räknas om.

P4 Jönköping rapporterar att SD:s valresultat till Vaggeryds kommunfullmäktige nu upphävs. Anledningen är att två personer i kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut att fastställa resultatet, och har nu fått rätt av valprövningsnämnden.

Det handlar om paret Stig och Monica Svensson som gav sitt samtycke till att kandidera för SD och röstade på sig själva i valet. De skrev ned sina namn på SD:s valsedlar, men när valresultatet presenterades stod de utan röster.

Valprövningsnämnden har beslutet att länsstyrelsen ska rätta felet med rösträkningen och föreslår att SD:s röster räknas om.

– Det kommer inte att betyda speciellt mycket eftersom Sverigedemokraterna fick det sista mandatet, och våra två röster betyder väldigt lite. Men rätt ska vara rätt, och för oss personligen betyder det mycket, säger Stig Svensson till P4 Jönköping.

Läs även: Pappa döms för att ha dödshotat sonens mobbare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag