Vändningen: Löfven kopplar invandring till brott

Foto: SVT Play
  • Torsdag 10 sep 2020 2020-09-10
E-post 2137

SVERIGE Stefan Löfven har konsekvent vägrat medge någon koppling mellan invandringen och brottsligheten, men på onsdagen tycktes han till slut byta fot i frågan.
– Om man har en migration i storleksordningen att man inte klarar av integrationen, då är det klart att vi får sociala spänningar i samhället, och det är inte bra, sade han i SVT:s Aktuellt.

Så sent som i måndags verkade Stefan Löfven oförmögen att medge något som helst samband mellan invandringen till Sverige och brottsligheten som nu drabbar landet.

– Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet och exakt varifrån du kommer, sade han då på en pressträff.

Men på onsdagen lät det delvis annorlunda. Först i riksdagens partiledardebatt där Jimmie Åkesson (SD) pressade Löfven på ämnet.

– Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart, sade statsministern.

På kvällen sändes en intervju med Löfven i Aktuellt där han fick förklara sitt uttalande.

– Om man har en migration i storleksordningen att man inte klarar av integrationen, då är det klart att vi får sociala spänningar i samhället, och det är inte bra, sade han.

– Har vi haft det? frågade programledaren Anders Holmberg.

– Ja, vi har haft det. Det är därför regeringen som jag leder har sett till att ändra migrationspolitiken.

– Vi har haft en sådan migration som innebär att vi inte klarar integrationen tillräckligt bra. Om det inte är tillräckligt många som kommer i arbete av de vuxna tror barnen kanske att det är det normala, och andra sociala spänningar. Så ja, det är ett problem och det är därför den regering jag leder lade om migrationspolitiken så nu tar vi emot betydligt färre, sade Löfven.

Efteråt anmärkte SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson på att Löfven kopplade invandringen till brottsutvecklingen.

– Det har han inte gjort tidigare. Han har tvärtemot reflexmässigt avfärdat alla eventuella kopplingar här, och det har lett till att kritiken från oppositionen, framför allt Sverigedemokraterna och Moderaterna, har blivit allt hårdare, sade Knutson.

– Min bedömning är att Socialdemokraterna gör bedömningen att man behöver förflytta sig positionsmässigt här för att klara debatten, inte bara om migration utan om hela gängbrottslighetsfrågan. Det är en tydlig förskjutning i språkbruket här.

På Twitter har många kommenterat Löfvens tvärvändning. Här följer ett axplock:

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag