Vänsterliberale redaktörens attack mot borgerliga: ”Identitetshögern”

Alex Voronov. Foto: Håkan Henriksson / Wikimedia Commons
  • Lördag 2 jan 2016 2016-01-02
E-post 26

SVERIGE Den vänsterliberale politiska redaktören på Eskilstunakuriren Alex Voronov rasar mot borgerligt sinnade opinionsbildare och politiker. ”Denna kaxiga identitetshöger. När Reinfeldt talade öppna hjärtan satt de som tysta möss. Först när pappa försvann började de jaga i flock”, skriver han om alla till höger om honom själv.

Ett nytt bråk har blossat upp på Twitter efter att Eskilstunakurirens vänsterliberala politiska redaktör Alex Voronov kallar borgerliga opinionsbildare och politiker för ”identitetshöger”. På Twitter raljerar Voronov med hjälp av den nya påhittade termen om meningsmotståndare.

”Denna kaxiga identitetshöger. När Reinfeldt talade öppna hjärtan satt de som tysta möss. Först när pappa försvann började de jaga i flock”, skriver han på Twitter.

Argumenterar om att invandringskritik inte är borgerligt

När Voronov får frågor om vad som menas med identitetshöger refererar han till en essä skriven av den liberale opinionsbildaren Mattias Svensson. I essän finns ett stycke som förklarar att identitetshögern ”är en ny sorts högeridentitet till stor del baserad på invandringsdebatten”.

Vidare argumenteras för att identitetshögern inte alls är borgerlig eftersom ”i samma åsiktspaket finns ofta mediekritik (MSM, mainstreammedia, som är vänstervriden), antifeminism, ifrågasättande av global uppvärmning och en kritik av politisk korrekthet i kulturlivet”.

Begreppet ”identitetshöger” uppfattas anspela på det mer kända ”identitetsvänstern”. Den senare, identitetsvänstern, har gjort sig kända för att anlägga en rasbiologisk syn på samhället där människor ska bedömas och behandlas utifrån egenskaper som hudfärg.

Möter häftig kritik

På Twitter möter Voronov skarp kritik och ifrågasättanden. Själv förklarar han att resonemanget om identitetshöger kan komma att utvecklas i en ledare framöver. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali är en av de som går i clinch mot Voronov på Twitter.

Efter att Bali raljerar om ”finliberala ledarskribenter” kände sig Voronov träffad.

När Nyheter Idag når Hanif Bali över telefon för en kommentar är han på gott humör och börjar prata om hur han blev positivt särbehandlad vid ID-kontrollen i Hyllie som han passerade häromdagen efter en resa till Köpenhamn. Vad gäller osämjan på Twitter med Voronov tror Bali att det beror på tidigare bråk.

– Han är väl sur för att jag kallat honom socialist någon gång, kommenterar Hanif Bali till Nyheter Idag.

Hyllar beväpnade nazister som ”hjältar”

Det är inte första gången Voronov möter hård kritik för sina kontroversiella utspel. Nyheter Idag har tidigare berättat om svensken Mikael Skillt som åkt ner till Ukraina för att delta som krypskytt i den öppet nazistiska väpnade bataljonen Azov.

Men istället för att raljera om att Skillt var ”identitetshöger” tyckte Voronov att det var mer passande att hylla Skillt och de militanta nazisterna som ”hjältar”.

Nyheter Idag har sökt Alex Voronov för en kommentar utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag