Vänstermediet ETC lägger ner 15 tidningar – Klarar inte kraven för pressstöd

Johan Ehrenberg är ansvarig utgivare på ETC. Foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons
  • Tisdag 28 Nov 2017 2017-11-28
E-post 779

SVERIGE Vänstertidningen ETC tvingas lägga ner 15 avdelningar och potentiellt avskeda flera anställda. Bakgrunden är att alla avdelningar som inte klarar presstödsnivån på 1500 prenumeranter måste läggas ner.

På måndagen den 27 november gick meddelandet ut till de anställda på ETC. Femton av vänstermediet ETC:s lokaltidningar kommer att läggas ner efter årsskiftet 2017-2018. Det uppger Medievärlden.

Anledningen till att så många avdelningar av ETC läggs ner är för att de inte når upp till presstödsnivån om att ha 1500 prenumeranter.

– Har vi inget presstöd kan vi tyvärr inte finansiera en papperstidning, säger ETC:s ansvarige utgivare Johan Ehrenberg till Medievärlden.

De olika delar av ETC som kommer att läggas efter årsskiftet är Göteborgs Fria, Landets Fria, Sesam, Stockholms Fria, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, ETC Malmö, ETC Norrköping, ETC Stockholm, ETC Sundsvall, ETC Umeå, ETC Uppsala, ETC Västerås, ETC Växjö och ETC Örebro.

Konsekvenserna av detta är att ett 20-tal heltidstjänster kommer att varslas, enligt uppgifter. Ehrenberg bekräftar att det pågår samtal om att varsla men att ingen fast siffra om hur många som kommer att behöva gå finns än.

ETC har tidigare satsat på ambitiösa projekt som ETC bygg. Planen var att tidningen som nu tvingas lägga ner avdelningar skulle bygga hyresrätter.

LÄS ÄVEN: Vänstertidningen ETC ger sig in i byggbranschen: ”Nu startar vi projektet ETC Bygg”

– Det är klart att ingen är glad. Men samtidigt är det många som säger ”nu jävlar”. Vi vet att vi har ett enormt stöd av våra läsare. Förhoppningen är att vi ska kunna omvandla det till stora nationella satsningar. Målet är att fler ska kunna jobba journalistiskt genom att vi får mer betalt för det vi gör, säger Ehrenberg.

Ehrenberg uppger att ETC nu kommer att försöka göra en ”stor digital satsning” för att få igång spridningen i sociala medier. Ehrenberg fortsätter med att ETC kommer göra rejäla granskningar som ska göra tidningen mer spridd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag