Vänsterorganisationen Clarté portas från att läsa Marx på ABF

Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 2 maj 2018 2018-05-02
E-post 141

SVERIGE Vänsterorganisationen Clarté stoppas av Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, från att ha ett möte om Karl Marx. Mötet skulle avhandla Marx historiska arv och enligt ABF strider detta mot deras värdegrund.

Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, har en lång historia av att vara samlingsplatsen för bland annat olika vänsterorganisationer som vill samlas och ingå i studiecirklar. Detta kan komma att få en förändrad bild då organisationen Clarté skriver på sin hemsida att ABF stoppat dem från att ha ett möte om Karl Marx i deras lokaler, skriver Clarté.

ABF erbjuder en mängd av ekonomiskt stöd och lokaler för människor som vill ingå i någon form av studiecirkel. ABF uppger vara opolitisk men delar värderingar och historisk grund med socialdemokraterna och LO.

Clarté är en organisation som bland annat producerar en vänstertidsskrift. Den 5 maj skulle Clarté hålla ett möta på ABF om arvet efter Marx och ”om de förenas med ett revolutionärt perspektiv”. ABF har därmed meddelat Clarté om att de inte får hålla mötet i deras lokaler då mötet strider mot ABFs värdegrund.

På sin hemsida skriver Clarté att de anser att det är ett reaktionärt ställningstagande som ABF gör, att ABF går emot marxismen och yttrandefriheten.

ABF har tidigare hamnat i kläm då det uppdagats att de tagit emot bidrag från MUCF som de senare använt för att betala hyra till sig själva.

LÄS ÄVEN: Dokumentet avslöjar: MUCF beviljar skandalbidrag till ABF-husets mångmiljonvinster

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag