Vänsterpartiet delar satir från högersajt – skojar om socialism

Foto: Nyheter Idag/Twitter
  • Söndag 3 feb 2019 2019-02-03
E-post 250

SVERIGE Det måste vara högt i tak i det politiska samtalet och även den egna ideologin måste man kunna skoja med. Så kan man sammanfatta det när Vänsterpartiet i Arboga delade en satirartikel från en känd högersajt som hånar socialister.

Vänsterpartiets lokalavdelning i Arboga är mycket aktiva på Facebook och delar ofta spetsiga och provocerande inlägg. I höstas var det Annie Lööf som fick en släng av sleven när vänsterpartisterna i Arboga kallade henne för ”skitstövel”.

 

Läs även: Ann Heberlein: Danmark har gett upp idén om mångkultur

Den här gången driver Vänsterpartiet med sin egen ideologi, socialismen.

I ett Facebookinlägg delas en artikel från satirsajten NPC Daily.

Artikeln har rubriken ”Socialism bör prövas ända tills det fungerar” med underrubriken ”Det är det perfekta ekonomiska systemet som inte fungerat ÄN”. På bild är den sovjetkommunistiska symbolen Hammaren och skäran samt de två amerikanska socialisterna Alexandra Ocasio-Cortez och Bernie Sanders.

Foto: Facebook

 

Det är emellertid inte alla som uppskattar delningen. Användaren ”David” skriver att ”det är för bövelen en högerextrem satirsite”.

Sajten NPC Daily har fått sitt namn från begreppet NPC, Non-player character, som ursprungligen kommer från spelvärlden. Det kan vara en figur i ett spel som säger en förutbestämd replik vid ett visst skede i spelet för att föra handlingen framåt.

Begreppet har använts som öknamn på vänsterliberaler och identitetsvänster och anspelar på en idé om att de inte tänker själva utan följer med strömmen. När olika NPC-memer började spridas stängde Twitter av över 1 500 konton som delat NPC-relaterat material.

Ett exempel på de olika memer som spridits på sociala medier ser du här nedan:

Foto: Twitter

Facebookinlägget har plockats bort.

Vänsterpartiet och äganderätten

En del av Vänsterpartistiska socialism är att man vill begränsa äganderätten.

I partiprogrammet skriver man:

"Kapitalets makt måste brytas för att demokratin ska kunna fördjupas och breddas. De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former."

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag