Vänsterpartiet: Det ges för lite vård till EU-migranter

Foto: Flickr
  • Tisdag 5 Dec 2017 2017-12-05
E-post 2007

SVERIGE Eftersom alla människor är lika mycket värda måste EU-migranter erbjudas mer och bättre sjukvård i Sverige, det menar fyra vänsterpartitoppar i en debattartikel i Dagens Samhälle. Vänsterpartisterna skriver bland annat att ”Vård ska alltså inte prioriteras byggt på geografisk bakgrund eller andra kriterier” och ”Alla är nämligen till hundra procent människor”. 

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver fyra V-toppar att EU-migranter måste erbjudas mer och bättre sjukvård i Sverige, detta eftersom alla människor är lika mycket värda. Politikerna refererar till ”den etiska plattformen” för att förklara varför de har rätt.

”I den etiska plattformen finns tre principer för hur prioriteringar ska göras inom hälso- och sjukvården. Den övergripande och viktigaste är människovärdesprincipen att ’alla människor har lika värde och lika rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.’  Vård ska alltså inte prioriteras byggt på geografisk bakgrund eller andra kriterier”, skriver v-politikerna Karin Rågsjö, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson för V, Eva Olofsson, landstingsråd i Västra Götalandsregionen, Håkan Jörnehed, landstingsråd i Stockholms läns landsting och Sara Svensson, gruppledare för V i region Skåne, i Dagens Samhälle.

Trots att EU-migranter ges fullständig vård och tandvård tills dess att de fyllt 18 år och att de efter det kan erhålla såväl akut tandvård som akut vård, finansierat av svenska skattebetalare, räcker det inte enligt Vänsterpartisterna.

”Papperslösa och asylsökande är en grupp med stort behov av vård. Trots det ges fullvärdig vård och tandvård bara till dem som är under 18 år. Övriga kan få akut tandvård, akut vård och ”vård som inte kan anstå”. Däremot har de inte rätt till mindre brådskande hälso- och sjukvård eller förebyggande hälso- och sjukvård. Människovärdet graderas med andra ord efter bakgrund.”

Vänsterpartisterna uppmanar i slutet av sina artikel alla partier i Sverige, som blev upprörda av Martin Strids (SD) uttalanden om muslimer, att verka för att alla landsting i Sverige erbjuder fullständig vård till alla människor som befinner sig i landet.

”Alla är nämligen till hundra procent människor”, avslutar vänsterpartisterna sin debattartikel.

En av artikelförfattarna, Karin Rågsjö, har tidigare blivit tillfrågad av en väljare från Västernorrland varför det inte finns tillräckligt med pengar till sjukvården.

LÄS ÄVEN: Riksdagsledamot (V) till orolig väljare: ”Tror inte jag vill ha din röst”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag