Vänsterpartiet inte nöjda med afghanförslaget – Vill stoppa utvisningar omedelbart

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 29 Nov 2017 2017-11-29
E-post 690

STOCKHOLM Regerings nya förslag om att låta ensamkommande afghaner få stanna kan komma att träda i kraft redan innan sommaren 2018. Vänsterpartiet är dock inte nöjda och kräver att utvisningarna stoppas redan nu.

Under måndagen den 27 november presenterade regeringen sitt förslag för att se till att de flesta ensamkommande afghaner som kom innan den 24 november 2015 ska få stanna. Nu meddelar Vänsterpartiet att förslaget inte räcker till och att alla utvisningar måste stoppas fram tills att förslaget går igenom, det uppger Sveriges Radio.

Christina Höj-Larsen, vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, anser att regeringen måste agera för att stoppa alla utvisningar redan nu.

Det var under måndagen som regeringen kom med ett förslag om att alla afghaner som uppgett att de är under 18 år innan den 24 november 2015 ska få en chans till att ompröva för uppehållstillstånd. Allt som krävs är att de studerar eller har studerat.

LÄS ÄVEN: Regeringens förslag – Afghaner som kom innan 24 november 2015 kan få stanna

– Regeringen behöver ge ett akut besked kring vad de tänker göra för dem som nu kommer att hotas av tvångsutvisning i väntan på den här nya lagstiftningen, och det behöver vara ett moratorium eller ett stopp för tvångsutvisningarna under tiden, säger Christina Höj Larsen, till Sveriges Radio.

Den nya lagen kan träda i kraft före sommaren 2018 och innebär att ungefär 9000 afghaner kan få en extra chans att stanna i Sverige. Vänsterpartiet uppger att de stöttar förslaget men kräver att ingen som kan komma att omfattas av den nya lagen ska kunna utvisas innan lagen träder i kraft.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag