Vänsterpartiets krav för att stödja Löfvens budget – ”måste öka jämlikheten”

Stefan Löfven (S) och Nooshi Dadgostar (V) Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Fredag 13 aug 2021 2021-08-13
E-post

Efter att ha släppt fram Stefan Löfven som statsminister ställer nu Vänsterpartiet fyra krav för att stödja regeringens höstbudget. Bland annat kräver V att varje skattesänkning ska motsvaras av en lika hög skattehöjning.

I ett debattinlägg på DN Debatt presenterar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson fyra krav partiet ställer för att stödja regeringens budget.

Läs även: C-kritik mot Lööf: Går med på Vänsterpartiets krav

Kraven är att ”alla skattesänkningar i budgeten ska motsvaras av minst lika stora skattehöjningar”, att ”den offentliga konsumtionen ska öka genom förstärkningar till välfärden i kommuner och landsting”, att ”budgeten måste öka jämlikheten” och att ”budgeten måste innehålla betydande satsningar på jobb och klimat”.

Dadgostar och Andersson skriver även att de ”inser att förhandla via medier är en märklig och dålig ordning” och att de ”gärna sett normala förhandlingar mellan de partier som släppt fram statsministern, som hade haft mycket större möjlighet att bli framgångsrika”.

– Det här är ett erbjudande till regeringen. Det är regeringen som ska vara tacksamma att de får den här informationen. Jag beklagar att Centerpartiet har utfärdat ett samtalsförbud, säger Dadgostar till SVT:s Aktuellt.

Får V inte igenom sina krav hotar de med att rösta på sin egen budget i riksdagens omröstning. Löfven har tidigare sagt att han kommer avgå om hans budget inte går igenom.

På Twitter frågar sig flera debattörer hur Löfven ska lyckas få ihop kraven från V med ett stöd från C.

Läs även: Hårda angrepp mot Dadgostar från S-håll: ”Obstinat tonåring”

Läs även: Dadgostar hårt ansatt av journalister på pressträff: ”Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag