Vänsterpartist bodde i bostadsrätt – behöll och hyrde ut hyresrätt i 19 år

Kommunhuset i Upplands Bro. Bild: Jörgen Hansen/CC BY 3.0
  • Torsdag 6 feb 2020 2020-02-06
E-post 2295

En kommunpolitiker från V har hyrt ut en hyreslägenhet i 19 år och stått skriven på adressen, trots att hon bott i en bostadsrätt med sin man, avslöjar Hem & Hyra. 

Enligt folkbokföringen har kvinnan varit bosatt i hyreslägenheten i Upplands Bro sedan 2000. Men enligt uppgifter från boende i området har hon inte bott i lägenheten sedan 2001. Ändå har kvinnan inte överlämnat lägenheten till bostadskön.

Läs även: Vänsterpartist saboterade SD:s valaffischer – utesluts inte

Sedan 2001 är en annan kvinna folkbokförd i lägenheten, men politikerns man står fortfarande på dörren. Kvinnans man står däremot ensam folkbokförd i bostadsrätten, trots att flera personer som Hem & Hyra talar med säger att kvinnan bor där tillsammans med mannen.

Sedan 1 juli 2018 är det ett folkbokföringsbrott att medvetet lämna felaktiga uppgifter om sin folkbokföring, eller inte anmäla rätt adress vid flytt. Straffet för folkbokföringsbrott kan bli böter eller fängelse i sex månader, och räknas brottet som grovt kan straffet bli fängelse i två år.

Kvinnan bekräftar för Hem & Hyra att hon hyrt ut lägenheten i andra hand sedan 2001, men att hon sade upp den nyligen. Enligt kvinnan har hennes uppsägning ingenting att göra med att hon kontaktats av Hem & Hyra i ärendet.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Lyssna även på: Nyheter Idag-podden med Markus Allard: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag