Vänsterpartister rasar när Dadgostar fördömer Hamas terror

Nooshi Dadgostar i riksdagen 2021. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 11 okt 2023 2023-10-11
E-post

Flera vänsterpartister är kritiska mot att partiledare Nooshi Dadgostar tog avstånd från Hamas terrorattack mot Israel på lördagen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var en av flera svenska partiledare som fördömde Hamas terrorangrepp mot Israel på lördagen.

”Fruktansvärd attack av Hamas. Mina tankar är med alla familjer som förlorat nära och kära. Våld och attacker måste upphöra. Jag fördömer alla brott mot civila och mot internationell rätt”, skrev Dadgostar på plattformen X.

Dadgostars fördömande föll dock inte i god jord i det egna partiet, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Partiets riksdagsledamot och utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat skriver i ett inlägg på Facebook att han är ”trött på västvärldens vidriga dubbelmoral. Vissa människor har enligt denna logik rätt att försvara sig och slå tillbaka mot de som ockuperat deras land och massmördat deras folk. Men om det handlar om exempelvis palestinier eller kurder så ska de sitta ner och låta sig mördas, torteras, bli tvingade bort från sina hem.”

Riazat pekade emellertid inte ut sin partiledare, och på onsdagen, efter att Aftonbladet publicerat sin artikel, skriver han ett nytt inlägg på Facebook som fördömer både Israel och Hamas och kritiserar Aftonbladets publicering.

”Media bygger nu upp en lufthistoria om konflikter inom V. Jag vill inte vara en del av en sån påstådd konflikt. Är det en enskild fråga där vi alltid haft enighet i partiet så är det frågan om Palestina-Israel. Gå inte in i medias fälla!” skriver Riazat.

Björn Alling, som är lokalpolitiker för V i Linköping, är emellertid direkt kritisk mot sin partiledare, som han anser måste avgå på grund av sin kritik mot Hamas.

”Vår fega partiledare Nooshi Dadgostar skämmer ut oss ännu en gång. Nu med ensidigt fördömande av Palestinierna. Hon måste avgå!”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Alling har tidigare krävt att staten Israel avskaffas ”så att ett fritt och demokratiskt Palestina kan byggas från havet till floden för alla landets invånare oavsett bakgrund” i ett annat inlägg på Facebook.

Även Claudia Velasquez, lokalpolitiker för V i Helsingborg, är kritisk mot sin partiledare, om än i betydligt mildare ordalag än Björn Alling.

”Jag liksom partiledare tar avstånd från attacker på civilbefolkningen i Israel men jag fortsätter visa tydligt att jag tar avstånd från den Israeliska statens agerande mot palestinierna genom åren. Jag hade önskat att vår partiledare hade upplyst de andra politikerna i debatten i söndags om att saker inte sker i ett vakuum och att det finns ett sammanhang och en historia”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Läs även: ETC tar avstånd från Hamas – då rasar Aftonbladet-skribenten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag