Vänsterpartisten om varför treåriga, blinda och rullstolsburna Ludwig förvägras assistans: Det kostar pengar

Faksimil: Filipstad.se
  • Söndag 24 sep 2017 2017-09-24
E-post 1396

FILIPSTAD Treåriga Ludwig i Filipstad är rullstolsburen och blind och är, enligt en dom från förvaltningsrätten, i behov av assistans. Försäkringskassan har förlorat förmågan att bedöma om förvaltningsrätten har rätt och kommunpolitikerna tycker att det för är dyrt att förse Ludwig med assistans. 

I den värmländska kommunen Filipstad bor 3-åriga Ludwig. Ludwig är rullstolsburen, ljudkänslig och blind. Han behöver medicin nio gånger om dygnet och föräldrarna måste föra protokoll över allt han dricker och kissar. Trots Ludwigs svåra besvär vägras familjen att få assistans. Det rapporterar SVT Nyheter.

Lagen om stöd till funktionshindrade, LSS, var ursprungligen tänkt att fungera som ett stöd för de svenska medborgare som behöver assistans. Förra året gjorde försäkringskassan det svårare att få stöd.

Försäkringskassan har, enligt de nya ändringarna, förlorat förmågan att kunna utröna huruvida svårt drabbade Ludwig verkligen kan anses vara i behov av assistans. Enligt handläggare på försäkringskassan kan man inte bedöma om Ludwig är i behov av assistans förrän Ludwig fyllt sex år.

Enligt förvaltningsrätten har dock Ludwig rätt till LSS.

Efter att SVT uppmärksammat den värmländska familjens svåra situation så har kommunen gått med på att förse familjen med en avlösare tre timmar om dagen, men mer kan man inte hjälpa till med, anser kommunens politiker.

Filipstad styrs av en koalition av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Socialnämndens ordförande i Filipstad är Vänsterpartisten Anders Nilsson. Han uppger för den statliga televisionen att det skulle kosta pengar om kommunen följde lagen och försåg samtliga, som är i behov av assistans, med assistans.

Kostnaden skulle landa på fem miljoner kronor, motsvarande vad Stockholmskommunen Nacka nyligen spenderade på en, av de totalt tre, bostadsrätter de upplät till den polygama familjekonstellationen från Islamiska Statens ”huvudstad” Raqqah.

LÄS ÄVEN: SD: Nacka kommun köper bostäder för 14 miljoner kronor åt man med tre fruar

LÄS ÄVEN: Syrisk familj fick bostäder för 14 miljoner i Nacka – Kommer från IS-huvudstaden Ar Raqqah. 

Enligt Anders Nilsson (V) är fem miljoner kronor alldeles för dyrt, han uppger även att kommunen har spräckt budgeten med 8,5 miljoner kronor.

– Jag tycker också att det är orättvist, att det ska hänga på att man bor i en kommun som inte har samma resurser som andra kommuner, säger Anders Nilsson (V) till SVT.

Nilsson menar att kommunen måste stänga äldreboenden om kommunmedborgarna ska få sin rätt till LSS tillgodosedd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag