ETC tar avstånd från Hamas – då rasar Aftonbladet-skribenten

Bild: Faksimil Dagens ETC/Fars Media Corporation/CC BY 4.0
  • Söndag 8 okt 2023 2023-10-08
E-post

När vänstertidningen ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson fördömer Hamas blodiga terrorattack mot Israel, som kostat minst 600 israeler livet, går Aftonbladet-skribenten Shora Esmailian i taket, anklagar Gustavsson för att sprida ”ockupationsmaktens propaganda” och för att kräva ”ett motstånd som är fläckfritt och acceptabelt för det liberala väst”. Esmailian har nyligen hyllat palestiniernas väpnade kamp och efterlyst en ”tredje intifada” i en artikel på Aftonbladets kultursida.

Över 600 israeler har mördats sedan Hamas inledde sin attack mot Israel på lördag morgon, och omkring 100 soldater och civilpersoner befaras ha kidnappats av terrororganisationen, rapporterar BBC.

Under helgen har filmer spridits som visar mördade och kidnappade israeler av båda kön och i alla åldrar när terroristerna härjade i flera israeliska byar nära gränsen till Gaza. Bland annat attackerades en fredsfestival, och flera deltagare har blivit mördade och kidnappade.

Läs även: Hamas invaderar Israel

Blodbadet har väckt fasa och fördömts över hela världen, inklusive på vänstertidningen ETC:s ledarsida, där chefredaktören Andreas Gustavsson skrev att ”Gazaremsans två miljoner invånare kommer tvingas uppleva misär på en helt ny nivå. Det kan de tacka fascistiska, antisemitiska, grymma Hamas för”.

När Gustavsson citerade sig själv på plattformen X fick han emellertid svar på tal från författaren och jornalisten Shora Esmailian, som skriver regelbundet för Aftonbladet och Sydsvenskan.

”För dig – den egentliga dumvänstern – är det viktigare att försvara rätten att gå på rejv i öknen intill världens största utomhusfängelse än att försvara rätten till ett värdigt och fritt liv” skriver hon som ett svar på Gustavssons inlägg.

När Gustavsson ifrågasätter att Hamas kämpar för ett värdigt och fritt liv för palestinier uppmanar Esmailian honom att komma ”ner från dina höga hästar”.

”Det du säger till palestinierna är: trots att ni lever på helvetet på jorden ska ni ändå levererar ett motstånd som är fläckfritt och acceptabelt för det liberala väst” skriver Esmailian vidare.

När Gustavsson kallar Hamas handlingar för ”terror” uppmanar Esmailian honom att läsa ”på om den palestinska kampen innan du uttalar dig om terror” och frågar honom ”VAD mer ska de ta sig till? VAD duger för domaren Andreas Gustavsson?”.

I ett följande inlägg anklagar Esmailian Gustavsson för att eka av ”ockupationsmaktens propaganda”.

Den 15 juni i år publicerade Aftonbladet en artikel av Esmailian betitlad ”Israels våld kan inte kväsa kampviljan”, där hon anklagar Israel för krigsbrott och hyllar den nya genertion palestinska unga män som tar till vapen mot Israel.

”Trötta på livet under ockupation, de palestinska fraktionernas tröghet och den palestinska myndighetens medlöperi har de sedan en tid bildat fria motståndsgrupper. Med knapp någon militär utbildning och iklädda mjukisbyxor, t-tröjor och rånarluvor har de stått emot ockupationsmakten, men också de egna ledarna” skev Esmailian som hoppades på en ”tredje intifada”.

Esmailian har tidigare varit journalist på syndikalistiska Arbetaren, och har skrivit en bok om Iran tillsammans med författaren och humanekologen Andreas Malm. Malm är främst känd för sina klimatalarmistiska böcker, men är även engagerad i Palestina-frågan, där han hyllat både Hamas och Hizbollah.

Gustavssons inlägg får även i övrigt kritik av ett stort antal X-användare, både de som menar att Hamas har stöd av en majoritet av palestinierna, och de som stödjer Hamas angrepp.

Läs även: Hultqvist och Strandhäll bakom El-Hajs motion om Israel

Läs även: ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman efter ryssdrev

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag