Vänsterpolitiker anklagar MP för försvar av islamister: ”Dom är desperata”

Foto: Jan Hägglund/Blogg
  • Söndag 11 nov 2018 2018-11-11
E-post

UMEÅ Ett rejält politikerbråk med anklagelser om islamism och islamofobi har brutit ut i Norrlands största stad Umeå. Lokala Arbetarpartiets Jan Hägglund har kritiserat en av Miljöpartiets politiker i Umeå för islamistiska uttalanden. Något som lett till att MP svarat med hot om polisanmälan för förtal.

Det är på sin blogg Jan Hägglund anklagat Miljöpartiet och deras lokala företrädare Mariam Salem för islamism.

Hägglund säger att det knappast är en överraskning för någon att MP har islamister inom sina led och tar MP:s anklagelser om islamofobi och hot om polisanmälan med ro.

– Miljöpartiet i Umeå har präglats av inre strider i 15 år. Under 2017 tog Miljöpartiets partistyrelse över partiets ledning i Umeå. I samband med övertagandet rensade MP ut ett sextiotal sekulära muslimer inom partiet. Man handplockade sedan vissa personer till den interna partiorganisationen och till kommunlistan. Dessutom valde man en person som kunde visa att MP inte hade ändrat sin positiva syn på muslimer för att behålla den muslimska väljarbasen partiet är beroende av, säger Hägglund.

Enligt MP:s gruppledare och partistyrelsemedlem Max Troendlé är Hägglunds påståenden helt gripna ur luften och stämmer helt enkelt inte. Troendlé avstår därefter från att kommentera händelsen vidare.

Hägglund tycker att det är anmärkningsvärt att Mariam Salem lyckats komma in högt på Miljöpartiets listor med den korta politiska erfarenhet hon har.

– Analysen av vad Miljöpartiet håller på med är att de gör allt utom att debattera sakfrågorna och de är beroende av henne för att behålla sina muslimska väljare. När jag riktar kritik mot en person som är så avgörande på listan så blir de desperata och använder sig av karaktärsmord och polisanmälningar som försvar.

Elin Söderberg (MP) lovar på Facebook att polisanmäla Hägglund för förtal och anklagar honom för islamofobiska uttalanden.

Hägglund säger att de rödgröna skyddar islamister från kritik och anklagar dem för politisk feghet när de inte vågar ifrågasätta islamister som vill införa sharia i Sverige.

– Alla applåderar när man kritiserar en kristen men om en islamist menar att man ska döda en homosexuell så får det passera utan kritik. Det råder en farlig politisk feghet inom de rödgröna partierna när de inte är beredda på att ta debatten med islamister som vill ha parallellsamhällen där sharialag står över svensk lag, säger Hägglund.

Han har anklagat Mariam Salem för att framföra islamistiska budskap då hon medverkade i Sveriges Radios program Morgonandakt och uttalade att:

”Vi människor aldrig är så jämlika som när vi står i bön inför Gud och vi kan aldrig uppleva en mer konkret handling av jämlikhet än när vi befinner oss i Mecka under vallfärden.”

Jan Hägglund säger att Mariam Salem använder sändningstiden i radion för att ”kuppa” in islamistiska budskap.

– Man kan inte hävda att vallfärden symboliserar jämlikhet eftersom Mecka ligger i Saudiarabien som är ett av världens mest patriarkala och ojämlika länder. Icke-muslimer får dessutom inte resa in i Mecka och man avrättar konvertiter i Saudiarabien. Hon lurar även den i huvudsak kristna och ateistiska publiken genom att inte göra någon skillnad på begreppen Gud och Allah och försöker få alla att tro att Mecka är öppet för alla, säger han.

På Facebook slår Mariam Salem ifrån sig Hägglunds anklagelser och skriver att det verkliga hotet mot demokratin är att vita män kränker minoriteter och utövar härskartekniker mot kvinnor.

Till Nyheter Idag säger Mariam Salem att Hägglunds utspel går i konspirationsteoriernas tecken och att hon knappats valts till flera förtroendeuppdrag inom MP för att hon är muslim.

Hägglund säger att hans kritik inte är motiverad av islamofobi utan att det är snarare är religionskritik det rör sig om – något han säger att det måste finnas utrymme och tolerans för detta i ett sekulariserat och demokratiskt samhälle. Enligt Hägglund definierar sig Arbetarpartiet sig själva som demokratiska sekulära socialister. Han säger att partiet inte utesluter samarbeten utifrån religiös tro men att de tänker ta strid mot islamisterna.

Det har tidigare stormat kring Jan Hägglund. 2015 fick han kritik från flera håll, bland annat av Negar Josephi i Expressen, för att han inte bjudit in Umeås judiska förening att delta i den minnesmanifestation av kristallnatten som Hägglund samordnade.

Läs även: Jimmie Åkesson om Miljöpartiets nya islamistskandal: ”Inte det minsta förvånad”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag