Väpnad trupp ska hämta svenska medborgare i Sudan

Nära flygplatsen i Khartoum. Bild: By Mohammed Abdelmoneim Hashim Mohammed/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 24 apr 2023 2023-04-24
E-post

På söndagen godkände riksdagen regeringens förslag om att skicka en väpnad styrka på upp till 400 man för att evakuera svenska medborgare från Sudan, där strider mellan regeringsstyrkor och den paramilitära gruppen RSF brutit ut.

Det var på lördagen den 15 april som våldsamma strider bröt ut i landets huvudstad Khartoum och andra delar av landet. Regeringen stängde landets flygplatser samma dag, och sedan dess har minst 150 svenska medborgare blivit fast i landet.

– Jag har meddelat den svenska ambassaden i Sudan att jag befinner mig här och de håller oss uppdaterade. Det är ett mycket allvarligt läge och jag hoppas att vägarna är säkra, säger Kamal Elgameil till TV 4 Nyheterna.

Kamal Elgameil kom till Sverige 1991, bor med fru och två barn i Lund och arbetar som läkare på universitetssjukhuset i Malmö. Han har varit i födelselandet Sudan sedan februari i år och befinner sig i staden Madani, tre timmar söder om Khartoum. Där befinner sig även Safa från Stockholm.

– Ingen förväntade sig det här. Det blev verkligen krig över en natt, säger Safa till TT.

Safa ska ha befunnit sig i Sudan för att hennes far brutit höftleden, och har en returbiljett bokad till den 29 april. När striderna bröt ut befann hon sig i huvudstaden Khartoum men har lyckats ta sig till regeringskontrollerade Madani med sin familj.

– Först hörde vi skott, och sedan stridsflyg över oss, berättar Safa.

Även ”Alicia”, som Sveriges Radio kallar henne, upplevde att striderna började plötsligt. Hon var i Khartoum för att hälsa på vänner när striderna bröt ut.

– Det gick från noll till hundra. Vi vaknade bara förra lördagen av att alla sms:ade hit och dit om att ingen får gå ut, lås in er, stäng alla fönster. Vi vaknade bara i en mardröm.

”Alicia” hoppas att Sverige ska agera för henne och andra svenska medborgare som sitter fast i Sudan.

– Vi sitter bara inlåsta. Vi hoppas att Sverige gör något, för att folk har börjat evakuera och vi sitter här och väntar.

Efter att riksdagen godkänt förslaget om att skicka trupp till Sudan på söndagen skrev statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook att ”Svenskarna på plats i Sudan, deras anhöriga här hemma i Sverige och hela svenska folket ska veta att regeringen gör allt för att få hem våra medborgare.”

Natten till måndagen evakuerades sammanlagt 25 personer, varav sex barn, från Sudan med ett franskt militärt transportplan.

De som evakuerades var främst diplomater, men också andra svenska medborgare, sade statminister Ulf Kristersson på en pressträff på måndagen.

– Det är med glädje och lättnad som vi kan meddela att all utsänd svensk personal från ambassaden i Khartoum och alla deras medföljande och ytterligare några svenskar har evakuerats ut ur Sudan, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

– Vad gäller svenska medborgare som är kvar och vill lämna finns en tydlig plan framåt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Överbefälhavare Micael Bydén säger till SVT att arbetet med att evakuera övriga svenska medborgare från Sudan nu tar vid.

– Även om ambassadpersonalen är tillbaka är operationen inte över. Det finns ju fler svenska medborgare i landet och även andra länders medborgare som behöver komma ut på ett kontrollerat sätt, säger Micael Bydén.

Samtidigt har Storbritannien, som evakuerade sin ambassadspersonal i ”en snabb och komplex operation” under helgen, ännu inte fattat något beslut om att evakuera sina medborgare från Sudan.

Omkring 2 000 brittiska medborgare har meddelat att de behöver hjälp, men sammanlagt tros minst 4 000 brittiska medborgare befinna sig i Sudan, rapporterar BBC.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag