Var fjärde kommun vill förbjuda tiggeri

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 5 apr 2018 2018-04-05
E-post 548

SVERIGE SVT har gjort en kartläggning som visar att var fjärde kommun vill ha ett allmänt tiggeriförbud. Borgerligt styrda kommuner är mest positiva till det.

När SVT ställer frågan till samtliga kommuners styrande kommunalråd visar det sig att drygt var fjärde, 26 procent, vill se ett allmänt förbud i landet. Moderaterna vill ha ett nationellt tiggeriförbud och det speglas i att 57 procent av kommunalråd i borgerligt styrda kommuner också vill ha det.

Men det finns även socialdemokrater ute i kommunerna som har fått nog.

– Vi ska inte ha tiggare i Sverige. Det kan inte vara så att Rumänien och Bulgarien exporterar sina fattiga människor till Sverige, säger Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S) till SVT.

M och SD tydliga

Vanligast är ändå att kommunalråden inte vill ha förbud, och det säger 61 procent av dem.

– Det är både orimligt och oanständigt att en människa i nöd inte ska kunna be en annan människa om hjälp, säger Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S).

Medan Moderaterna liksom Sverigedemokraterna är tydliga med att de vill ha ett förbud är beskedet från Socialdemokraterna mer oklart. Man vill åtminstone se över ordningslagen. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att hon har slutat ge pengar till tiggare men är inte säker på att förbud är rätt väg att gå.

– Jag är inte säker på att det är det bästa förslaget. Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor att sitta utanför ICA och be om hjälp, svarade hon på en fråga från Sverigedemokraterna i riksdagens frågestund i mars.

Bör vi införa ett nationellt tiggeriförbud?
840 röster (se resultat)

Läs även: Kammarrätten stoppar Vellinges tiggeriförbud

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag