Var med i Facebookgrupp som stöttar Tegnell – utsågs till ledamot i coronakommissionen

Bild: Faksimil Facebook
  • Måndag 13 jul 2020 2020-07-13
E-post

Prästen Camilla Lif utsågs till ledamot i coronakommissionen, men var samtidigt med i en Facebookgrupp för personer som stöttar Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell. Lif har lämnat gruppen efter att hennes medlemskap uppmärksammats av journalisten Emanuel Karlsten, men säger också till Karlsten att hon inte tycker medlemskapet i gruppen gör henne jävig.

Prästen och radioprofilen Camilla Lif, som bland annat medverkat i Spanarna, Tankar för Dagen och Gudstjänsten i P1, har utsetts till ledamot i coronakommissionen som ska granska hur Sverige hanterat pandemin.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Men Camilla Lif var när hon utsågs också medlem i Facebookgruppen ”Vi stöttar Anders Tegnell & Co (FoHM)”, en grupp som enligt beskrivningen är till för personer som ”stöttar Folkhälsomyndigheten och deras frontpersoner som möter den internationella pressen och svenska folket varje dag med relevant fakta och kloka rekommendationer.”

Lifs medlemskap i gruppen uppmärksammades först av M-politikern Alexandra Hedborg i ett inlägg på Twitter.

Läs även: Ungsvenskarna: Be om ursäkt för Sveriges coronastrategi, Löfven!

Lifs medlemskap i gruppen har även uppmärksammats av Emanuel Karlsten i ett blogginlägg.

”Jag är med i många grupper av olika slag för att se hur diskussioner och argument formuleras. Det intresserar mig. Jag gör dock inte inlägg. Har inte tänkt på att jag är med där och att det skulle vara olämpligt, men jag ska ta mig en funderare kring detta”, skriver Lif till Karlsten.

Lif skriver också till Karlsten att hon inte anser att hennes medlemskap i gruppen gör henne jävig när det gäller hennes uppdrag för coronakommissionen.

”Jag har, när jag fick frågan om att ingå i kommissionen, gjort min egen jävsprövning och kommit fram till att jag kunnat åta mig uppdraget. Jag får utgå ifrån att andra, inför förfrågan till mig, har gjort motsvarande bedömning om min integritet och mitt omdöme” skriver Lif, som trots det valt att gå ur gruppen efter att hennes medlemskap uppmärksammats.

Även socialminister Lena Hallengren, som tillsatt kommissionen, svarar på Karlstens frågor om Lifs medlemskap i Facebookgruppen.

”Kommissionen ska utgå från de direktiv som beslutats. Och genomföra en granskning av stat, myndigheter, region och kommunsektorns hantering av krisen. Vi har ingen kännedom om vilka Facebookgrupper medlemmar har gillat och på vilka grunder” skriver Hallengren till Karlsten.

Läs även: Blame game inlett: Regeringen skyller på Folkhälsomyndigheten

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag