Var tionde kommun ger illegala invandrare socialbidrag

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 30 mar 2018 2018-03-30
E-post 3552

SVERIGE Svenska kommuner behöver inte ge socialbidrag till personer som saknar uppehållstillstånd, men SVT:s kartläggning visar att var tionde kommun gör det ändå.

Vissa som får nej på sin asylansökan väljer att stanna i Sverige ändå. I en del kommuner, knappt 10 procent enligt SVT, kan dessa personer också få socialbidrag. I till exempel Stockholm och Malmö – där Socialdemokraterna är med och styr – kan det dessutom handla om långvarigt stöd.

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut. Vi ska inte ha barn i Stockholm som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm, till SVT.

Men Moderaterna ser det som ett problem.

Otydligt

– Ja, jag tycker att det är ett problem att vi inte är tydliga i Sverige. Det kan inte vara så att man ger socialbidrag under en längre tid, som om man hade rätt att stanna, säger partiledaren Ulf Kristersson.

SVT frågar Socialdemokraterna hur det kan vara rätt att man ger pengar till de som inte ens har rätt att vistas i landet.

– Jag tycker nog att det går ihop. De här människorna lever här olagligt, absolut, de har fått ett beslut att de inte får vistas här och ska återvända till sina hemländer. Men jag tror att de flesta av oss förstår att man inte kan låta barnfamiljer ha det hur dåligt som helst, säger Anna-Lena Sörensen, talesperson för Socialdemokraterna i sociala frågor i riksdagen.

Här är kommunerna som enligt SVT betalar ut pengar till så kallade papperslösa: Boden, Botkyrka, Gotland, Göteborg, Hässleholm, Karlskoga, Karlskrona, Landskrona, Malmö, Malung, Mönsterås, Ronneby, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Sunne, Trollhättan, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vimmerby, Ödeshög, Östra Göinge.

Läs även: SD: ”Helt oacceptabelt” att illegala invandrare får tandvård för 50 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag