Varnade för ficktjuvar – anmäls för rasism

Tåg i Stockholms tunnelbanenät. Foto: Melker Larsson / Pressbild Stockholms läns landsting
  • Fredag 23 nov 2018 2018-11-23
E-post 2138

STOCKHOLM Enligt flera personer som P4 Stockholm har pratat med ska rasistiska meddelanden ha ropats ut i tunnelbanan. Tiggare ska ha pekats ut som ficktjuvar, vilket nu kommer att polisanmälas.

Det är P4 Stockholm som rapporterar att ”ovanliga uppmaningar” har ropats ut på tunnelbanans röda linje under senaste veckan. Flera personer vittnar om att utroparen vid olika tillfällen har pekat ut en viss grupp som ficktjuvar. Gruppen det handlar om tycks vara tiggare.

Josefin Meissner är en av de som har anmält utropen till SL och menar att det rör sig om rasism. ”Håll i era telefoner, era datorer, håll i ert kaffe, för de här personerna tar allt”, ska hon ha hört i tunnelbanan i tisdags. Detta planerar hon också att anmäla till polisen som diskriminering.

– Jag kände att det var väldigt riktat mot en specifik grupp. Att det inte var någon vanlig varning för ficktjuvar, utan att det var just ”se upp för de här människorna”. Och jag tänkte ju på en gång att det handlade om tiggare, säger Josefin Meissner till P4.

En annan som har hört ett liknande utrop är Linn Björlund. En manlig röst ska i onsdags ha uppmanat passagerarna att gömma undan värdesaker som telefoner, datorer och smycken.

– Och värre var det när han tog det på engelska sedan, för då benämnde han ficktjuvarna som ”de”, ”de” kommer på nu, säger Linn Björlund.

Claes Nyberg, presstalesperson på företaget MTR som har ansvar för tunnelbanan, säger att man nu ska ta ett snack med personalen om ”god ton”.

– Om det finns en eller flera medarbetare som vi behöver ha en diskussion med så kommer vi att ha det. Men det viktiga för oss är att våra medarbetare vet vilka ramar man ska röra sig inom och vad som är god ton, och vad det är man bör och inte kan säga. Och det följer vi självklart upp, säger Claes Nyberg till P4.

Läs även: Amnestys krav: Bostäder åt utländska tiggare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag