Sara, 22, varnade för man som släppte lös hästar i hennes stall – nu har anmälan gjorts om hets mot folkgrupp

Foto: Privat/Facebook
Foto: Privat/Facebook
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 8030

STOCKHOLM En anmälan om hets mot folkgrupp uppges nu ha gjorts efter att Sara Hansén utanför Nynäshamn varnat på Facebook för en man som tog sig in i stallet och släppte lös hästar. Anmälan upprättades sedan företrädare från den slutna SVT-knutna aktivistgruppen #jagärhär uppmärksammat tråden och de kommentarer som skrevs i den.

Det var under torsdagsmorgonen som en främmande man tog sig in i stallet där Sara Hansén har sina hästar och släppte ut dem på gården. Nyheter Idag har tidigare rapporterat om händelsen:

Syrisk man kom oinbjuden till stallet och släppte ut hästarna: ”Han tyckte det var Guds vilja”

Sara skrev ett inlägg där hon varnade för mannen, en flykting från Syrien. Inlägget fick snabbt stor spridning, väckte starka reaktioner och delades och kommenterades tusentals gånger.

– Det var inte menat att det skulle vara agg mot just den personen. Det var mer om vi skulle vara tvungna att släppa mannen och polisen inte skulle komma, vi visste ju inte vad vi skulle göra, förklarar Sara för Nyheter Idag.

– Jag ville ha det spritt i hästgrupper, förtydligar hon.

Men medan Sara var i stallet och plåstrade om hästarna växte antalet kommentarer lavinartat. Många hade en hätsk och aggressiv ton.

”Vilken idiot faan skicka tillbaka honom till Syrien igen”, skrev exempelvis en kvinna. En annan kvinna ville gå ett steg längre: ”Men va fan ! Ta lagen i egna händer. Är där inga poliser så vad har man för val”, tyckte hon. En tredje person, en man, skrev kort och gott: ”Skjut och gräv….”

Och det var inte minst kommentarer av det slaget som fick den slutna aktivistgruppen #jagärhär att vakna till liv och mobilisera en motkampanj.

”Det här var ett av de mest obehagliga kommentarsfält jag sett”, skrev exempelvis gruppens administratör Magnus Dennert i kommentarsfältet. Magnus jobbar på Sveriges Television i Göteborg och står bakom #jagärhär tillsammans med sin fru Mina Dennert.

Andra aktivister valde att istället ge sig på Sara Hansén för att hon överhuvudtaget understått sig att skriva inlägget på Facebook. En man anklagade henne för att ”sprida hat, aggression och intolerans” genom att försöka varna andra hästägare för den syriske mannen. En annan man skrev såhär: ”Varför skriver du att han är flykting, har det med saken att göra? Ni andra med utvisning och andra hot – så lågt, skäms på er!”

Det var först när Sara flera timmar senare loggade in på Facebook som hon såg vilket ståhej det blivit bland kommentarerna till hennes Facebookinlägg. Till en början försökte hon plocka bort de värsta kommentarerna, men när det inte gick gav hon upp.

– Jag tog bort inlägget för jag kände att det här är inte relevant längre. Det har spårat ur och fokuset har hamnat fel, förklarar hon.

– Det blev mer fokus på att det skulle vara religiöst eller rasistiskt när det egentligen bara handlade om att värna om djuren som råkar så otroligt illa ut.

Flera av de aktivister som kommenterade inlägget innan det togs bort hävdade i sina inlägg att de skulle anmäla hela tråden. En kvinna skrev att hon ringt polisen och gjort en anmälan om hets mot folkgrupp. Det är oklart vem, om någon, den anmälan riktats mot. När Nyheter Idag pratar med Eva Nilsson på Stockholmspolisen kan hon inte hjälpa oss bekräfta att det finns någon anmälan.

– Jag känner inte till det överhuvudtaget, säger hon och tillägger:

– Just idag tror jag inte du kan få fram någon mer information, men prata med vårt mediecenter imorgon efter klockan åtta.

Sara Hansén förtydligar flera gånger att hennes enda syfte med inlägget var att varna andra hästägare. När hon skrev det visste hon inte om polisen tänkte komma och ta hand om den syriske mannen eller inte.

– Jag tycker det är förfärligt att vuxna människor beter sig på det sättet. Att de skriver rasistiska inlägg, hot och mordhot och allt möjligt, säger hon.

Hästarna har i alla fall plåstrats om och mår efter omständigheterna bra.

– De har ju sårskador. Sedan hur allvarligt det blir, om det blir infektioner och så, det kan man inte veta än. Men just nu är det okej efter det som har hänt, berättar Sara Hansén.

Syrisk man kom oinbjuden till stallet och släppte ut hästarna: ”Han tyckte det var Guds vilja”

Gjorde Sara Hansén rätt som varnade för den syriske mannen?
15686 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag