Varnades i vintras – nu skyller regeringen Arlandakaoset på Swedavia

Johansson (S) och Thorwaldsson (S). Bild: Bene Riobó CC BY-SA 4.0 / Kristian Pohl - Regeringskansliet
  • Fredag 17 jun 2022 2022-06-17
E-post 615

ARLANDA Timmeslånga köer, fullsmockade terminaler och flera passagerare som missat sina flyg. Men trots att Swedavia varnade för sommarens situation redan i höstas är det det statsägda företaget som bär ansvaret för haveriet. Det tycker i alla fall både regeringen och andra S-företrädare.

Redan i oktober 2021 skrev Swedavia till Säpo och bad dem skynda med handläggningstiderna av flygplatspersonal, för att undvika ett läge med akut personalbrist.

I december togs frågan upp med regeringens luftfartsråd, i januari kontaktades inrikesminister Morgan Johansson och i februari kontaktade Swedavia återigen Säpo.

Därtill begärde branschorganisationen Transportföretagen ett möte med både infrastrukturminister Thomas Eneroth i februari och Morgan Johansson i maj.

Men trots det tycker regeringen att kökaoset är Swedavias fel.

– Det är ju Swedavias ansvar. Vi har ett statligt bolag här som har ett ansvar att ha kontakter med sina respektive myndigheter. Sedan är det naturligtvis så att alla borde ha reagerat redan första gången de hörde det – det har uppenbarligen inte skett. Men det är helt klart att det är Swedavia, som är bolaget som driver Arlanda, som bär huvudansvaret för att det här problemet har uppkommit, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till TV4.

TV4: Men var inte det att ta sitt ansvar, att höra av sig till regeringen och flagga?

– Ja, men det är inte vi som gör säkerhetskontroller. Vi har ju självständiga myndigheter och vi har ett bolag som sköter det här och det har ju funnits väldigt länge och funkat väldigt, väldigt bra.

Morgan Johansson, som alltså redan i januari varnades för ett eventuellt kaos, är inne på en liknande linje. Han tycker heller inte att Säpo är att skylla för flygplatskaoset.

– Säkerhetspolisens handläggningstid ligger ju på två till tre veckor. De är nere i normala handläggningstider igen, det har de varit sedan mars i år. Så det är helt fel att försöka skylla på Säkerhetspolisen att det är köproblem på Arlanda. Det är nog snarare så att Swedavia haft alldeles för dålig framförhållning, säger han till TV4.

LO-basen skyller på vd:n

Det är heller inte bara S-företrädare inom regeringen som går till angrepp mot Swedavia. Även LO-ordföranden Susanna Gideonsson riktar skarp kritik mot Swedavias vd, som hon menar är ansvarig för kaoset.

– Vd:n på det här bolaget som ansvarar för säkerhetskontrollen tjänar faktiskt dubbelt så mycket som vad landets statsminister gör. Jag tycker faktiskt att han ska göra rätt för sin lön. Och gör man inte rätt för sin lön, ja, då tycker jag att det borde vidtas åtgärder, säger hon till Expressen-TV.

Efter veckor av kaos och mycket långa kötider har köerna på Arlanda enligt Swedavia nu börjat återgå till det normala.

– Vi var uppe i 45 minuter tidigare, men det lättar. Det är en stor reseperiod i juni och sommarresandet har kommit igång, så trycket är periodvis stort på hela flygplatsen på samma sätt som det var före pandemin, säger Swedavias pressansvariga Ellen Laurin till Dagens Nyheter.

I ett mejl till TV4 skriver Swedavia att Säpos handläggningstider är mer normala idag men att de tidigare har legat på tio till tolv veckor, vilket bidragit till bemanningsproblemen.

Läs även: Efter bensinchock, passkaos och Arlandakaos – nu hotar tågkaos till sommaren

Läs även: Morgan Johansson skyller vapenvåldet på kommunerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag