Efter bensinchock, passkaos och Arlandakaos – nu hotar tågkaos till sommaren

Bild: Liberaler Humanist/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 13 jun 2022 2022-06-13
E-post 569

Svenska resenärer har redan drabbats av havererad passhantering, rekordhöga bränslepriser och kökaos på Arlanda. Nu hotar ännu ett kaos den som hade tänkt resa i sommaren. Den här gången är det tågtrafiken med SJ som har problem med personalbrist.

Efter polisens haveri med passhanteringen har svenska resenärer mötts av nya prövningar. För den som tänkt resa med bil har bränslepriserna stigit till rekordnivåer.

De som lyckats skaffa ett pass och tänkt flyga utomlands har mötts av kökaos på Arlanda, där Swedavia som driver flygplatsen under helgen fick stänga av trafiken till terminal 5.

Detta eftersom så många resenärer lydde Swedavias uppmaning om att komma extra tidigt för att undvika köer. Istället började Swedavia uppmana resenärer att inte komma för tidigt till flygplatsen.

– De säger ”kom i god tid men inte för tidigt”, vad betyder det? frågade sig resenären Sören Hörteg när han intervjuades av Dagens Nyheter.

Läs även: Fotograferade tom passlokal – hotas med polisbesök: ”Brottsligt angrepp på vår myndighet”

Nu larmar Arbetet om att svenska resenärer hotas av ännu ett resekaos – i tågtrafiken den här gången. Problemet är enligt Arbetaren brist på personal som lokförare och tågvärdar.

– Det plingar ofta i mobilen hos folk som är lediga när SJ söker personal för att bemanna tågen. Det är tur att jag kan stänga av arbetstelefonen, säger en föräldraledig lokförare till Arbetet.

Enligt fackligt aktiva på SJ är situationen ”otroligt ansträngd”, med personalbrist till tåg som ska gå nästföljande dag, så att lokförare och tågvärdar måste kallas in fram med kort varsel.

Martina Nord, presskommunikatör vid SJ, säger till Arbetet att SJ arbetar för fullt med att lösa personalbristen. Om personalbristen kan komma att orsaka inställda avgångar under sommaren kan hon inte svara på i nuläget.

– Vi gör allt vi kan för att undvika att behöva ställa in avgångar med kort varsel. Om avgångar ändå kommer behöva ställas in går inte att säga i nuläget.

Läs även: Fortsatta passproblem för polisen – ”tekniska problem” hos leverantören

Läs även: Bensin- och dieselpriserna stiger – drygt hälften utgörs av skatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag