Varnar för klanernas makt: ”Vi kan få vänja oss vid att en familj äger Örebro”

Vattentornet "Svampen" i Örebro. Bild: Einarspetz/ CC BY-SA 3.0
  • Måndag 2 okt 2023 2023-10-02
E-post

De kriminella klanerna i Sverige kan i framtiden växa sig så starka att vi kommer ”vänja oss vid att en familj äger Örebro, och en annan Hallsberg”. Detta enligt författarna till den nya boken Klanerna, som kartlagt de kriminella klanerna i Sverige.

– Vi har studerat samtliga domar kring grova brott i Sverige de senaste fem åren – tusentals domar och förundersökningsprotokoll – för att få en helhetsbild, säger Johannes Wahlström, journalist, statsvetare och en av bokens författare, till Aftonbladet.

– Under loppet av en kort tid är det kanske 30 personer som åkt dit för narkotikaförsäljning i ett och samma område. Vi har kunnat visa att de här personerna är släkt med varandra och att de skickat vinsten till samma företags bankkonto. Det kan vara en restaurang eller ett kasino, som ägs av en släkting till alla 30 som dömts, fortsätter han.

Kartläggningen visar att klanerna, med ursprung från Balkan, Mellanöstern och Afrika, redan har infiltrerat samhället genom banktjänstemän, politiker och kommunala tjänstemän.

– I bankerna ordnar de lån, eller ger tillstånd för penningtransaktioner. Det kan vara pengar som kommer in från bedrägerier, kanske 20-30 miljoner kronor. Då kan banktjänstemannen godkänna transaktionen och se till att pengarna snabbt skjutsas vidare till ett annat konto, berättar Wahlström, som skrivit boken tillsammans med säkerhetsexperten och ex-polisen Jan Persson.

Enligt författarna är klanernas struktur mycket fördelaktig för att bedriva internationell brottslighet, med den fungerande logistikkedja lokalt, regionalt och nationellt, som krävs.

Dessutom har klanerna goda möjligheter att tvätta kriminella pengar vita genom sina lagliga verksamheter.

– Den kriminella verksamheten är en ganska liten del av klanernas övergripande ekonomiska omsättning. En stor del är sånt som gör den kriminella intäkten vit. Det är fastighetsaffärer, import och export av varor, affärsverksamhet. Den kriminella verksamheten är något som sponsrar den icke kriminella verksamheten, säger Wahlström, som tror att klanernas makt kommer fortsätta växa i Sverige.

– De här nya klanerna kan komma att bli systembärande i Sverige, så mäktiga att vi kan få vänja oss vid att en familj äger Örebro, och en annan Hallsberg. Det kanske till och med blir så att det är något man inte pratar om, säger Johannes Wahlström till Aftonbladet.

Läs även: Bostadsbolag vill vräka klanfamilj efter hot och våld mot grannar och tjänstemän

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag