Varning för bedragare – lurade 99-åring att lämna över vigselring

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 26 nov 2020 2020-11-26
E-post 135

VÄSTSVERIGE Polisen har gått ut med en varning om att bedragare som riktar in sig på 90-åringar härjar i region Väst. Vid ett tillfälle lurades en 99-årig kvinna att lämna över sin vigselring.

Polisen skriver på sin hemsida att en bedrägerivåg mot äldre pågår i region Väst. Sedan slutet av september har 60 bedrägeriförsök med samma tillvägagångssätt skett i regionen, och i hälften av fallen har bedragarna lyckats.

Gärningsmännen har slagit till i städerna Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv.

– Bedragarna har specialiserat sig på att söka upp och lura ensamstående personer födda på 1920- och 1930-talet, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i region Väst.

– De hittar sina offer på internet, där de enkelt kommer över födelseår, hemadress och telefonnummer. Två tredjedelar av offren är kvinnor.

Så här går det till: Bedragarna ringer upp brottsoffren och säger att de ringer från banken, att det är fel på offrets bankkort och att det måste bytas ut. Sedan erbjuder de att komma på hembesök för att den äldre ska slippa gå ut under pandemin.

På så sätt tar sig bedragarna in i offrets bostad. Oftast sker det på dagtid.

– De kan ofta också vilja fotografera det guld som målsägaren har hemma och därefter be personen att överlämna guldet, tillsammans med personens kontanter. En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring, berättar Anna-Karin Kjellgren.

– Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem. I flera ärenden har korten använts för att ta ut pengar. Tyvärr saknar uttagsautomater kameraövervakning, vilket försvårar polisens utredningsarbete.

Polisen uppmanar nu allmänheten att sprida informationen vidare. Man påpekar att varken banken eller polisen ber folk lämna ifrån sig värdesaker eller personliga uppgifter på telefon. Den som får ett sådant samtal ska lägga på och anmäla till polisen.

Läs även: ”Seriös spåman” pungslog äldre kvinna och tog hennes värdesaker

Läs även: Kvinna på äldreboende blev utan mat – personalen talade inte svenska

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag